Renata Šarjaková, 18. říjen 2006
Kontrola vlastních krav

Každý kdo chce, si může najít a zkontrolovat " svou krávu"

Jak to udělat, aby se spotřebitele masných výrobků nenapálili z toho co vlastně nakupují. informuje tento článek s udáním cest jak zízkat potřebné informace k nákupu hovězího masa.

Tisková zpráva

 

Praha, 17. října 2006

 

Každý si může najít a zkontrolovat „svou krávu“

 

 

Možná někoho nad nepodařeným obědem napadlo, že chyba nemusí být v jeho kuchařských schopnostech, ale třeba ve výběru hovězího masa. Zákazníci většinou důvěřují svým očím nebo ujištění prodavačů, že jde o maso z býka či mladých jalovic, a už se nepřesvědčí o tom, zda kousek hovězího není náhodou ze staré krávy.

Aby se spotřebitelé příště nespálili a nekupovali „zajíce v pytli“,  připravilo pro ně ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českomoravskou společností chovatelů internetové stránky www.hovezimaso.cz/skot, na kterých mohou  velmi rychle ověřit původ zakoupeného hovězího masa. Dozví se zde i  praktické rady, týkající se nákupu hovězího masa, jeho zrání či dělení, vše doprovázené barevnými fotografiemi.

Jak tedy konkrétně najít „svou krávu“? V prostorách prodejny či na balíčku masa musí být uvedeno číslo zvířete z povinné ústřední evidence hospodářských zvířat. Po zadání tohoto čísla do vyhledávače na titulní stránce www.hovezimaso.cz/skot, si může každý zjistit datum narození a porážky zvířete, jeho pohlaví a plemennou příslušnost. Zájemci zde najdou informace o původu masa ze zvířat chovaných, vykrmovaných a také poražených v České republice (součástí číselného kódu jsou počáteční písmena CZ). Pro zvířata dovezená ze zahraničí, která jdou v tuzemsku pouze na porážku, neplatí povinnost registrace v ústřední evidenci.

Povinné označování hovězího masa nařizuje vyhláška č. 326/2001 Sb., o povinném označování hovězího masa při uvádění na trh, která platí od října 2001. U hovězího masa je třeba uvádět věkovou kategorii zvířat, tedy zda jde o mladý skot, mladého býka, býka, volka, jalovici nebo krávu, dále pak registrační číslo zvířete, číslo schválení jatek a číslo schválení bourárny,  evidenční číslo posledního chovu, datum porážky a u kusu vyšetřeného na BSE číslo laboratoře.

 

 

 

 

Táňa Králová

tisková mluvčí MZe


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 146
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář