- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Kontrola vlastních krav
Každý kdo chce, si může najít a zkontrolovat " svou krávu"
Jak to udělat, aby se spotřebitele masných výrobků nenapálili z toho co vlastně nakupují. informuje tento článek s udáním cest jak zízkat potřebné informace k nákupu hovězího masa.
Praha, 17. října 2006
Každý si může najít a zkontrolovat „svou krávu“
Možná někoho nad nepodařeným obědem napadlo, že chyba nemusí být v jeho kuchařských schopnostech, ale třeba ve výběru hovězího masa. Zákazníci většinou důvěřují svým očím nebo ujištění prodavačů, že jde o maso z býka či mladých jalovic, a už se nepřesvědčí o tom, zda kousek hovězího není náhodou ze staré krávy.
Aby se spotřebitelé příště nespálili a nekupovali „zajíce v pytli“, připravilo pro ně ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českomoravskou společností chovatelů internetové stránky www.hovezimaso.cz/skot, na kterých mohou velmi rychle ověřit původ zakoupeného hovězího masa. Dozví se zde i praktické rady, týkající se nákupu hovězího masa, jeho zrání či dělení, vše doprovázené barevnými fotografiemi.
Jak tedy konkrétně najít „svou krávu“? V prostorách prodejny či na balíčku masa musí být uvedeno číslo zvířete z povinné ústřední evidence hospodářských zvířat. Po zadání tohoto čísla do vyhledávače na titulní stránce www.hovezimaso.cz/skot, si může každý zjistit datum narození a porážky zvířete, jeho pohlaví a plemennou příslušnost. Zájemci zde najdou informace o původu masa ze zvířat chovaných, vykrmovaných a také poražených v České republice (součástí číselného kódu jsou počáteční písmena CZ). Pro zvířata dovezená ze zahraničí, která jdou v tuzemsku pouze na porážku, neplatí povinnost registrace v ústřední evidenci.
Povinné označování hovězího masa nařizuje vyhláška č. 326/2001 Sb., o povinném označování hovězího masa při uvádění na trh, která platí od října 2001. U hovězího masa je třeba uvádět věkovou kategorii zvířat, tedy zda jde o mladý skot, mladého býka, býka, volka, jalovici nebo krávu, dále pak registrační číslo zvířete, číslo schválení jatek a číslo schválení bourárny, evidenční číslo posledního chovu, datum porážky a u kusu vyšetřeného na BSE číslo laboratoře.
Táňa Králová
tisková mluvčí MZe