Renata Šarjaková, 8. leden 2016
KVALITNÍ VÝROBKY BUDOU JIŽ POSEDMÉ SOUTĚŽIT O TITUL REGIONÁLNÍ POTRAVINA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE
posedmé mohou „poctivé“ výrobky domácí produkce získat ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

 

V soutěži, kterou zastřešuje ministerstvo zemědělství, mají šanci zvítězit výrobky malých nebo středních podniků, které jsou vyrobené na území moravskoslezského regionu a mají převažující obsah tuzemských surovin.

 

„Cílem soutěže, do které se hlásí stále více zájemců, je především podpora výrobců potravin, pěstitelů a chovatelů v našem kraji. Těší mě, že řada spotřebitelů se čím dál častěji vrací k domácím potravinám. V orientaci na trhu jim může pomoci právě i značka regionální potraviny, která je zárukou kvality,“ říká Daniel Havlík, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí. Dodává, že oceněné potraviny garantují konečnému zákazníkovi nejen původ a kvalitu, ale také jedinečnost vzhledem k tradičním recepturám, originálním výrobním postupům nebo využití typických regionálních surovin.

V loňském roce se o značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje ucházelo 82 produktů od 34 výrobců. O logo soutěžili výrobci v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky včetně těstovin v počtu 20 výrobků. Mezi oceněné výrobky, které mohou značku používat po dobu čtyř let, se zařadila Warischova pečená klobása (Maso V + W, s.r.o.), Copánek solený hlavnický (Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice), Bílý jogurt (Ing. Vojtěch Menšík), Hukvaldský lopaťák borůvkový (Hukvaldská pekárna s.r.o.), Labužníkův mls (belva, s.r.o.), Aroniovo – bezový sirup (Lubomír Janhuba), Meruňkový extra džem (Monika Sušková), Libavský med květový (Dalibor Vraník).

Do soutěže se mohou přihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejich výrobek je zcela vyroben na území Moravskoslezského kraje a podíl tuzemských surovin tvoří minimálně sedmdesát procent. „Letos se bude soutěžit v 9 kategoriích,“ vysvětluje Ing. Lumír Juroš, předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko, která je organizátorem soutěže v Moravskoslezském kraji. „Výrobci potravin mohou své produkty přihlašovat do soutěže v kategoriích masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě a ostatní výrobky,“ dodává Ing. Lumír Juroš.

 

Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě doporučení hodnotitelské komise. Jejími členy jsou zástupci ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR, krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Státní veterinární správy ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

 

Pro zákazníky je značka Regionální potravina Moravskoslezského kraje zárukou kvality a regionálního původu. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje také další podporu, například účast na přehlídce regionálních potravin Jak šmakuje Moravskoslezsko nebo ochutnávky na různých akcích v kraji.

 

Pravidla pro udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje jsou zveřejněna na http://www.regionalnipotravina.cz a na stránkách www.kr-moravskoslezsky.cz.

 

-     Hodnocení přihlášených potravinářských výrobků proběhne 5. 5. 2016

-     Místem zasedání hodnotitelské komise bude STŘEDNÍ ŠKOLA  SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ, OSTRAVA-HRABŮVKA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, Krakovská 1095, 700 30 Ostrava-Hrabůvka.

-  Soutěžící zajistí předání přihlášených výrobků k hodnocení odborné komisi ve dnech 2. 5. – 4. 5. 2016 do 7:00 hod.

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

Regionální agrární komora Ostravsko

 

Silvie Kořistková

Mobil: 734 461 940

Email: potravina.silvie@seznam.cz

 


Hodnocení => průměr 153
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář