- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Jak na porážku a zpracování masa na ekologické farmě?
(Olomouc 2.4. 2009): Bioinstitut, o.p.s. s týmem odborníků z praxe vydává novou metodickou příručku: Porážka a zpracování masa a masných výrobků v ekologickém zemědělství. Příručka by měla usnadnit ekozemědělcům orientaci v oblasti zpracování masa a jeho výrobků, o něž je mezi spotřebiteli stále vyšší zájem.
Tato příručka poskytuje návody a doporučení jak jednoduše zorganizovat porážku, vybudovat a uvést do provozu zpracovnu masa i masných výrobků přímo na úrovni zemědělského podniku. Je určena stávajícím i budoucím zpracovatelům, provozujícím porážku a zpracování masa na farmě.
Příručku ocení především ti, kteří hledají odpověď na otázku, co vše je nutné splnit a zabezpečit pro to, aby mohly být faremní výrobky uvedeny do oběhu. K vlastní realizaci prvního prodaného produktu, nebaleného či baleného výsekového masa nebo dokonce masného výrobku vede cesta složitá, a právě tato metodika slouží jako průvodce na této cestě.
Příručka obsahuje přehled potřebných zákonů, předpisů a vyhlášek, obecné požadavky na vybavení provozu pro porážku a zpracování, následně samotné zpracování a výroba faremních produktů, seznam a vzory dokumentů, potřebné informace pro prodej ze dvora, možnost finanční podpory v oblasti zpracování masa a nakonec užitečné odkazy a publikace.
Součástí metodiky je fotopříloha názorných příkladů z provozu porážky a zpracování.
Pasáže týkající se hygieny výroby a porážky byly konzultovány s Odborem veterinární hygieny, ochrany veřejného zdraví a ekologie Státní veterinární správy ČR.
Publikace byla vydána v rámci projektu Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin, který je financován Ministerstvem zemědělství ČR.
Distribuce: Bioinstitut, o.p.s., www.bioinstitut.cz. Cena: 40,- Kč + poštovné.
Objednávky a informace na: 585 631 182, info@bioinstitut.cz
Charakteristika projektu Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin
Cílem projektu, který vychází z předpokladu, že pouze spotřebitelská poptávka nestačí, ale je třeba zajistit vzdělávání zemědělců i další veřejnosti a vytvořit stabilní komunikační platformu mezi zemědělskými a poradenskými strukturami, je zvýšit produktivitu českého ekologického zemědělství, posílit odbytové zpracovatelské struktury a odborné výzkumné zázemí ekologického zemědělství.
Za tímto účelem budou realizovány:
- odborné vzdělávací a osvětové semináře pro ekologické zemědělce, zpracovatele a prodejce biopotravin realizované za účasti českých i zahraničních lektorů;
- síť předváděcích podniků, vzorových ekologických farem s nadstandardními aktivitami v ochraně životního prostředí a v produkci biopotravin. Záměrem je zprostředkovat informace všem zájemcům o vazbu mezi šetrným hospodařením v krajině a druhovou rozmanitostí i krajinným rázem, a zájemcům zabývajícím se možností zpracování bioproduktů na farmě s návazností na přímý prodej ze dvora nebo na prodej v místních prodejnách. Síť bude navazovat na projekt Ekozemědělci přírodě;
- monitoring welfare na ekologických farmách, jehož cílem je vypracovat metodiku, podle níž se bude monitorovat úroveň welfare na ekologických farmách u všech běžně chovaných druhů hospodářských zvířat. Zároveň realizátoři provedou průzkum úrovně welfare na vybraných ekofarmách a navrhnou opatření, kterými by se zkvalitnily podmínky pro zvířata nejen na ekofarmách, ale i v běžných zemědělských podnicích;
- vypracování a zavádění metodik pro zpracování a prodej produktů ekologického zemědělství, které mají podpořit zpracování produktů na úrovni zemědělského podniku (tedy tzv. faremní zpracování). Realizace bude probíhat ve spolupráci s kontrolními organizacemi EZ a Státní veterinární správou.
Obecným cílem projektu je vytvořit jednotný komunikační systém, který kromě propagace vzdělávacích a odborných aktivit medializuje i jejich výstupy a zprostředkovává je moderními formami široké veřejnosti. Veškeré výstupy projektu budou veřejně k dispozici na webových stránkách www.pro-bioprojekt.cz. Propagaci a publicitu projektu zajišťuje PRO-BIO LIGA.
Další informace poskytne:
Ing. Věra Kreutzerová, vera.kreutzerova@pro-bio.cz, tel.: 583 216 609