Renata Šarjaková, 8. březen 2015
Hodnocení odrůd sladovnického ječmene určených k výrobě piva s chráněným zeměpisným označením „České pivo“

Hodnocení odrůd sladovnického ječmene určených k výrobě piva s chráněným zeměpisným označením „České pivo“

 

     Na brněnském pracovišti Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s. (VÚPS) jsou již od roku 1920 hodnoceny odrůdy sladovnického ječmene. V současné době se tato aktivita děje v rámci institucionální podpory dlouhodobého rozvoje výzkumných organizací poskytované MZe ČR.

     Když v roce 2008 bylo získáno chráněné zeměpisné označení (CHZO) „České pivo“ byl VÚPS pověřen doporučovat odrůdy Sladovního ječmene pro výrobu piva s CHZO „České pivo“. Děje se tak na základě znaků uvedených v žádosti o CHZO.

     Předchozím výzkumem bylo zjištěno, že se odrůdy odlišují též v obsahu dextrinů ve sladině, mladině i v pivu. Byl předložen návrh patentu, na základě kterého VÚPS hodnotí odrůdy podle obsahu dextrinů ve sladině. Metoda je využívána pro výběr odrůd poskytujících finálnímu výrobku plnost díky obsahu nezkvašených zbytků extraktu.


Hodnocení => průměr 209
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář