František Mariánek, 5. říjen 2014
Choroby brambor po sklizni
Choroby brambor ve skladech
Brambory jsou plodinou, u které většinou starosti nekončí sklizní a následným prodejem komodity, ale značnou část produkce je nutné skladovat, ať už jde o brambory pro přímý konzum, brambory pro zpracování na výrobky nebo sadbu. Hlízy jsou živý organismus, navíc s vysokým obsahem vody, což klade na skladování vysoké nároky.

Ať je již produkce uskladněna u pěstitele nebo odběratele, zodpovědnost za další osud brambor nese do značné míry pěstitel, který zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu výsledného produktu. O stavu uskladněných hlíz se tedy rozhoduje z velké části již při pěstování, sklizni a posklizňové úpravě.

Skládkové choroby způsobují vážné ztráty a zcela znehodnocují hlízy. Řadíme k nim fuzáriovou hnilobu, fomovou hnilobu, měkkou hnilobu a plíseň bramboru na hlízách. Jejich společným jmenovatelem (s výjimkou plísně) je, že v rozhodující míře infikují hlízy prostřednictvím mechanického poškození.

 

Více informací se dočtete v časopise Úroda č. 10/2014 v článku autorů Ing. Ervín Hausvater, CSc., a Ing. Petr Doležal, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o.


Hodnocení => průměr 210
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář