František Mariánek, 27. září 2014
Zelený čaj pro zdraví
V ovoci, zelenině a dalších plodinách se vyskytují kromě vitaminů a minerálních látek bioaktivní látky nazývané fytochemikálie.
 Závěry o jejich působení na člověka jsou různorodé, ale převažují údaje o preventivním působení těchto látek na vznik a rozvoj nádorového bujení a dalších onemocnění. Mezi fytochemikálie patří i epigalokatechin galat ze zeleného čaje, jehož účinky byly studovány na Ústavu obecné biologie a genetiky 3. LF UK v Praze.

Epigalokatechin galat (epigallocatechin-3-gallate, ve zkratce EGCG) je obsažen v zeleném čaji, který se připravuje z lístků rostliny Camellia sinensis a jejích odrůd. EGCG patří mezi flavonoidy, organické látky vznikající v tělě rostlin, které mají antioxidační účinky. Jsou schopny zamezit vzniku a působení reaktivních molekul, které by poškozovaly naše buňky.

Ve všech testech prováděných na Ústavu obecné biologie a genetiky na 3. lékařské fakultě UK způsobila přítomnost EGCG ze zeleného čaje významný pokles počtu mutací, které byly vyvolané karcinogenními látkami. Výsledky těchto pokusů na bakteriích a živých experimentálních zvířatech svědčí o významu zeleného čaje v prevenci změn vedoucích k nádorovému bujení.

Extrakt ze zeleného čaje s vysokým zastoupením EGCG je možné koupit na trhu jako doplněk stravy. Je důležité mít na paměti, že užívání takového přípravku podléhá kritériím dávkování jako u ostatních léků a terapeutických látek. Přispívat k našemu zdraví je možné i pitím komerčně prodávaného zeleného čaje.

Autorka článku „Prevence nádorů zeleným čajem?“ RNDr. Hana Zoubková, Ph.D., Centrum výzkumu diabetu, metabolismu a výživy, 3. LF UK


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 211
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář