- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Prodloužení trvanlivosti potravin pomocí plasmy
(ÚZEI, Agronavigator.cz) - Výzkumníci z Univerzity Glasgow vyvinuli novou metodu, která využívá plasmu (ionizovaný plyn, který se vytváří při elektrickém výboji) k prodloužení trvanlivosti balených potravin. Na univerzitním pracovišti School od Physics and Astronomy byl vyvinut prototyp mobilního zařízení, které využívá plasmu k rychlé, bezpečné a časově omezené přeměně části kyslíku na ozon uvnitř uzavřeného balení. Ozon je velmi účinným germicidním prostředkem.
Plasma - vytvářená krátkým přiložením zařízení na povrch průhledného plastového nebo skleněného obalu – štěpí vazby mezi molekulami kyslíku (O2) uvnitř balení a kyslík se přeměňuje na ozon (O3). Po pár hodinách se ozon přemění zpět na dvojmocný kyslík, avšak ta doba stačí k zničení plísní, kvasinek a bakterií na potravině uvnitř balení, aniž by byla ovlivněna chuť.
Zařízení na vytváření plasmy je komercializováno firmou Anacail,
která se specializuje na využívání ozonu a s univerzitou spolupracuje. Prototyp byl testován řadou laboratoří včetně výzkumného institutu Campden BRI v Gloucestershire.
Testy prokázaly prodloužení trvanlivosti pekařských produktů (chléb a mufiny), a významné snížení patogenů jako kampylobakter, Pseudomonas a E. coli o 2 až 4 log. Přitom nedocházelo k měřitelným změnám obalové fólie.
Food Technology, 67, 2013, č. 3, s. 20
Související informace:
Konzervace produkce ozonem (2010)
Zlepšení mikrobiální kvality pohanky (2012)
Metody snižování mikrobiální kontaminace mouky (2012)
J. Food Sci: „Microbiological Aspects of Ozone Applications in Food: A Review“
Zdroj :