agronavigator.cz , 10. červenec 2013
Prodloužení trvanlivosti potravin pomocí plasmy
Prodloužení trvanlivosti potravin pomocí plasmy
Plasma vytvářená krátkým přiložením speciálního zařízení na povrch průhledného obalu přemění dočasně kyslík uvnitř obalu na ozon, který zničí mikroorganismy na povrchu balené potraviny.

(ÚZEI, Agronavigator.cz)  - Výzkumníci z Univerzity Glasgow vyvinuli novou metodu, která využívá plasmu (ionizovaný plyn, který se vytváří při elektrickém výboji) k prodloužení trvanlivosti balených potravin. Na univerzitním pracovišti School od Physics and Astronomy byl vyvinut prototyp mobilního zařízení, které využívá plasmu k rychlé, bezpečné a časově omezené přeměně části kyslíku na ozon uvnitř uzavřeného balení. Ozon je velmi účinným germicidním prostředkem.

Plasma - vytvářená krátkým přiložením zařízení na povrch průhledného plastového nebo skleněného obalu – štěpí vazby mezi molekulami kyslíku (O2)  uvnitř balení a kyslík se přeměňuje na ozon (O3).  Po pár hodinách se ozon přemění zpět na dvojmocný kyslík, avšak ta doba stačí k zničení plísní, kvasinek a bakterií na potravině uvnitř balení, aniž by byla ovlivněna chuť.

Zařízení na vytváření plasmy je komercializováno firmou Anacail,

http://www.anacail.com/

která se specializuje na využívání ozonu a s  univerzitou spolupracuje. Prototyp byl testován řadou laboratoří včetně výzkumného institutu Campden BRI v Gloucestershire.

http://www.campdenbri.co.uk/

Testy prokázaly  prodloužení trvanlivosti pekařských produktů (chléb a mufiny), a významné snížení patogenů jako kampylobakter, Pseudomonas a E. coli o 2 až 4 log. Přitom nedocházelo k měřitelným změnám obalové fólie.


Food Technology, 67, 2013, č. 3, s. 20


Související informace:

Konzervace produkce ozonem (2010)

Zlepšení mikrobiální kvality pohanky (2012)

Metody snižování mikrobiální kontaminace mouky (2012)
J. Food Sci: „Microbiological Aspects of Ozone Applications in Food: A Review


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 108
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář