agronavigator.cz , 2. červenec 2013
"Zpocené" krávy leží méně
Američtí vědci prokázali, že krávy leží v horku kratší dobu, aby mohly tělesným povrchem vydávat do okolí více tepla

.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Ležení krav souvisí s teplotou tělesného jádra a tím i s možným stresem z horka. K tomuto závěru dospěli vědci z University of Arizona a Northwest Missouri State University na základě pokusů.

Vědci vybavili krávy intravaginálním senzorem k měření tělesné teploty a senzorem na noze, který zaznamenával dobu ležení krav během dne. Ukázalo se, že teplota tělesného jádra úzce souvisí s kratší dobou ležení. Již při vzestupu tělesné teploty z 38,3 na 38,8 °C stály krávy delší dobu a mohly tak povrchem těla vydávat teplo do okolí.

Stres z horka a vyšší teplota tělesného jádra jsou provázeny sníženým příjmem potravy a tím i nižší dojivostí.

DLG-Mitteilungen, 2013, č. 5, s. 11


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 178
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář