agronavigator.cz , 22. září 2012
Mléko bez laktózy
V Číně se narodilo tele, jehož genetická výbava byla pozměněna tak, aby jeho organismus produkoval enzym štěpící laktózu.
(ÚZEI, Agronavigator.cz) - Poptávka po mléku a mléčných výrobcích v asijských zemích, mj. v Číně, sice vykazuje konstantní nárůst, situaci však komplikuje výskyt intolerance mléčného cukru  – laktózy - u tamního obyvatelstva. Např. v Číně nesnášenlivostí mléčné laktózy trpí až 60 % obyvatel.
 
Proto se čínští vědci ze zemědělské univerzity se sídlem v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko zaměřili na modifikaci genetické výbavy embryí mléčného skotu tak, aby produkovala enzym laktázu, který dokáže laktózu úplně rozštěpit na galaktózu a glukózu. Tak by bylo možné se vyvarovat laktózové intolerance u lidí. Vědci doufají, že se jim v průběhu příštích dvou let poprvé podaří nadojit mléko prosté laktózy.
 
DLG-Mitteilungen, 2012, č. 8, s. 9

Další informace:
A-Z slovník pro spotřebitele: laktózová intolerance


Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 122320 ; Vydáno : 20.9. 2012 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová


Hodnocení => průměr 176
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář