Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
agronavigator.cz , 10. prosinec 2011
Šlechtění kukuřice s vyšším obsahem beta-karotenu
Šlechtění kukuřice s vyšším obsahem beta-karotenu
Výsledky americké studie potvrdily prospěšnost uvedení kukuřice se zvýšeným obsahem beta-karotenu pro boj s nedostatkem vitaminu A zejména v rozvojových zemích
.
Beta-karoten je v lidském organismu přeměňován na vitamin A. Nová studie university Iowa State University zjistila, že kukuřice vyšlechtěná tak, aby obsahovala zvýšenou koncentraci beta-karotenu je dobrým zdrojem vitaminu A. Tento objev poskytuje další podporu příslibu biofirtifikované kukuřice, která je vyvíjena prostřednictvím konvenčního šlechtění rostlin jako efektivní nástroj pro potírání nedostatku vitaminu A v rozvojových zemích. Výzkumníci zjistili, že beta-karoten v kukuřici je přeměňován na vitamin A ve vyšší míře, než bylo pro kukuřici předpovídáno a ve vyšší míře než v zelenině včetně špenátu a karotky, mimo jiné. Expert pro potravinářské vědy a lidskou výživu této university realizoval šestitýdenní studii ve výzkumném centru Iowa State´s Nutrition and Welness Research Center. Výsledky potvrzují příslib „oranžové“ kukuřice, která bude brzy uvedena, aby potírala nedostatek vitaminu A v subsaharské Africe. Podle odhadu organizace World Health Organization z roku 2009, je vitamin A nedostatkový ve více než polovině zemí světa.
Seed World, vol. 148, 2010, č. 5, s. 35
Objednávka kopie článku

Článek : 107181 ; Vydáno : 7.1. 2011 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková

