agronavigator.cz , 11. prosinec 2011
Nová metoda standardizování aminokyselin u prasat
Dánský projekt normování požadavků aminokyselin u prasat si klade za cíl snížit jejich obsah v krmných dávkách, chránit životní prostředí a zlepšit ekonomiku chovu prasat.
Poslat článek emailemVytisknout článekČlánek : 115771 ; Vydáno : 7.12. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Metody měření, které se po léta používaly pro stanovení správné kombinace aminokyselin v krmných dávkách prasat, by mohly být do budoucna nahrazeny mnohem přesnější metodou, která by rovněž mohla zlepšit příjem krmiva u prasat a byla přínosná i pro ochranu životního prostředí a ekonomiku odvětví. To je ambicí nového výzkumného projektu, na který získal vědec z Aarhus University Jan Værum Nørgaard podporu ve výši 4,1 mil. DKK z dánské Rady pro nezávislý výzkum, technologie a vědy.
Vybilancovaná rovnováha, lepší růst
Současné metody jsou založeny na tzv. systému dávek a odpovědí, v němž vědci ověřují, jak různé hladiny aminokyselin působí na růst a spotřebu krmiva u zvířat. Správná rovnováha ve skladbě aminokyselin je rozhodující pro optimální využití bílkovin v krmivech a nastolení nejlepších podmínek pro růst prasat.
V rámci nového projektu budou dánští vědci studovat možné zastoupení tří aminokyselin s rozvětveným řetězcem - valin, leucin a isoleucin (BCAA - branched chain amino acids) v krmných směsích na základě fsledování yzikálních markerů v moči a v krvi u prasat krmených odlišným množstvím BCAA. Tyto látky jsou odrazem specifického metabolismu aminokyselin a mohou být použity jako indikátory nebo markery nerovnováhy ve vztahu mezi různými aminokyselinami v krmivu.
Doposud se v rámci experimentů ověřovalo zastoupení jednotlivých aminokyselin v krmných dávkách prasat minimálně po dobu 4 týdnů, Nørgaard se však domnívá, že by celý proces ověřování bylo možné zkrátit na 2 dny. Podle názoru tohoto vědce je to dostatečně dlouhá doba, která stačí na adaptaci trávicího ústrojí prasat na speciální krmnou směs s novou skladbou aminokyselin. Měřením hladiny močoviny v krevní plazmě se získají údaje o vlivu krmiva na bilanci aminokyselin v organismu testovaných prasat. Nižší koncentrace močoviny v plazmě vede k nižší exkreci dusíku a tím i k lepší využitelnosti živin z krmiva. Pokud se vědcům podaří identifikovat a validovat nové markery, povede to k vytvoření nové přesnější metody pro determinování nových standardů aminokyselin.
Fyziologické markery byly zpočátku jen doplňkem stávajících metod a umožňovaly vytvořit lepší bázi pro rozhodování. Cílem projektu je optimalizace této metody tak, že by se do budoucna stala jedinou metodou sloužící k podstatnému urychlení determinace správné skladby aminokyselin.
Projekt bude probíhat od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2014.
Kromě grantu dánské Rady pro nezávislý výzkum, technologie a vědy je projekt podporován i společností Ajinomoto, která je jedním z předních světových výrobců aminokyselin a výzkumného centra (Pig Research Centre), které bude pomáhat s komunikací výsledků projektu.
Measuring amino acids in pigs – new method

Hodnocení => průměr 131
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář