Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 3. srpen 2011
GM kukuřice nemá vliv na půdní úrodnost
GM kukuřice nemá vliv na půdní úrodnost
Švýcarští vědci zjistili, že rozklad zbytků Bt-kukuřice v půdě nemá negativní vliv na půdní mikroorganismy a její pěstování tak nesnižuje půdní úrodnost.
Pracovní skupina švýcarského Výzkumného ústavu pro ekologické zemědělství (FiBL) ve Fricku na základě pokusů zjistila, že geneticky modifikovaná kukuřice (Bt-kukuřice) nezhoršuje vitalitu půd. Vzhledem k tomu, že také pokusy s transgenní pšenicí nevykázaly žádná ekologická rizika, zesílila diskuse o pokračování švýcarského moratoria na genové modifikace.
Série pokusů byla podle údajů internetového portálu biosicherheit.de součástí Národního výzkumného programu Švýcarska o užitcích a rizikách uvolňování geneticky modifikovaných rostlin NFP 59 (http://www.nfp59.ch/d_index.cfm).
Výzkumný tým pod vedením Paula Mädera zjišťuje, zda má Bt-kukuřice negativní vliv na půdní úrodnost. Protože půdní mikroorganismy odbourávají rostlinný materiál a tak uvolňují živiny, mohla by půdní úrodnost poklesnout, pokud by Bt-kukuřice, eventuálně v ní obsažený Bt protein, negativně ovlivnila půdní mikroorganismy. Podle zprávy na portálu biosicherheit.de však v pokusech nebyl zaznamenán žádný rozdíl mezi Bt- a konvenční kukuřicí.
Bt-kukuřice neměla ve srovnání s konvenční kukuřicí žádný negativní vliv na půdní vitalitu, ať už zkoumaná půda pocházela z ekologických nebo z konvenčních polí. P. Mäder však připouští, že výsledky nelze bez dalšího výzkumu přenést na jiné Bt-rostliny kukuřice. Producenti osiv jako Syngenta nebo Monsanto neposkytli FiBL aktuální osivo. V pokusu použitá Bt-kukuřice je proto ještě geneticky modifikovanou rostlinou první generace a obsahuje nižší množství Bt proteinu než dnešní Bt-rostliny kukuřice.
Hodnocení
=> průměr 175