agronavigator.cz , 9. listopad 2011
Zdravé modré hlízy
Američtí vědci zjistili, že konzumace modrých brambor vede ke snížení krevního tlaku.
Poslat článek emailemVytisknout článek

Zdravotně prospěšné účinky konzumace brambor jsou obecně známy. Brambory jsou nejen významným zdrojem antioxidantů v lidské výživě, ale u osob s nadváhou mají také pozitivní účinky na krevní tlak. Jak zjistili američtí vědci, snížení krevního tlaku však způsobují pouze modré hlízy. Vědci sledovali vysoký tlak u osob s nadváhou, které po dobu jednoho měsíce konzumovaly kromě obvyklého jídla také modré brambory. Denní dávka se skládala ze dvou porcí až osmi brambor o velikosti golfového míčku, které byly bez oleje tepelně upraveny v mikrovlnné troubě. Po této bramborové kúře poklesl krevní tlak u účastníků výzkumu o čtyři procenta. Vědci z University of Scranton se domnívají, že za účinkem stojí modrá barviva obsažená v hlízách. Barevné plody a zelenina obsahují mnoho sekundárních rostlinných látek, jimž se připisují zdravotně prospěšné účinky. Vysoký krevní tlak může způsobovat srdeční slabost, kornatění tepen a poškození oka.

DLZ Agrarmagazin, 2011, č. 10, s. 158
http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/





Článek : 115136 ; Vydáno : 9.11. 2011 ; Autor : Mgr. Dana Koubová

Hodnocení => průměr 193
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář