- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Výzkumný projekt na využití syrovátky
V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU.
Syrovátka obsahuje okolo 7 % sušiny, je bohatá na protein, který může být využit při výrobě syrovátkové vrstvy – nového bioplastu. Každoročně se v Evropě vyrobí v sýrárnách 50 mil. t syrovátky. Část z tohoto ohromného množství se např. využije jako zdroj proteinu pro výživu sportovců, ale asi 40 % se zlikviduje bez užitku.
Skupina malých společností ze španělské Katalánie se zapojila do projektu financovaného EU s cílem z odpadní suroviny vytvořit nový obalový materiál. Syrovátku ze sýráren vědci filtrovali a po vysušení získali čistý syrovátkový protein, který byl následně použit v tenké vrstvě k pokryvu plastové fólie k balení potravin, která je vzduchotěsná i odolná proti vodě a také snadno recyklovatelná. Syrovátkový protein se ozpouští ve vodě za pomoci enzymů. Jednotlivé vrstvy se od sebe snadno oddělí, což velmi usnadňuje následnou recyklaci, uvedl Klaus Noller, vedoucí oddělení vývoje materiálů v německém Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging.
Vědci doufají, že nová technologie může být realizována v průmyslovém měřítku v průběhu příštích dvou let k výrobě biodegradovatelné plastové fólii k balení potravin a dokonce i tácků na potraviny.
Greener plastic
[2011-10-06], http://ec.europa.eu/research/infocentre
http://www.wheylayer.eu/project.html
Zdroj: KIS Středočeského kraje.