agronavigator.cz , 1. říjen 2011
Malé dávky gama záření zvýšily toleranci sóji k suchu
V Maďarsku byly provedeny první pokusy sledující vliv nízkých dávek gama záření s cílen překonání kritických fází vývoje sóji po výsevu v podmínkách sucha.
Poslat článek emailem Vytisknout článek

Sucho je hlavním limitujícím faktorem při pěstování sóji. V Maďarsku byly provedeny první pokusy sledující vliv nízkých dávek gama záření s cílem překonání kritických fází vývoje sóji po výsevu v podmínkách sucha. V pokusech bylo na suché osivo před výsevem aplikováno  gama záření v dávce 20 Gray (Gy). Následně bylo osivo vystaveno dvěma hladinám půdní vlhkosti - 80 % polní kapacity v případě zavlažované kontroly a 35 % ošetření s použitím gama záření. Na základě výsledků se při gama záření zvýšila akumulace biomasy a výnos sóji v obou případech. Zvýšil se i obsah chlorofylu, fotosyntetická aktivita (14CO2 fixation) a enzymatická aktivita RuBPCase and PEPCase v kontrolních rostlinách v porovnání s rostlinami vystavenými stresu ze sucha. V listech rostlin vystavených stresu ze sucha se gama zářením (20 Gy) zvýšil obsah rozpustných sacharidů, proteinu a prolinu, a také aktivita peroxidázy a superoxidázy v listech. Zvětšily se i chloroplasty, které byly v podmínkách sucha redukovány a změnila se do určité míry ultrastruktura chloroplastu. Na druhé straně se v podmínkách sucha snížila koncentrace malondialdehydu a elektrická vodivost listů. Z výsledků pokusů vyplývá, že ošetření osiva sóji před klíčením malými dávkami gama záření  (20 Gy) může být použito jako jedna z metod zvýšení tolerance k suchu a minimalizování ztrát na výnosu z důvodu sucha.
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5




Článek : 114200 ; Vydáno : 30.9. 2011 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková


Hodnocení => průměr 108
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář