- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Malé dávky gama záření zvýšily toleranci sóji k suchu
Sucho je hlavním limitujícím faktorem při pěstování sóji. V Maďarsku byly provedeny první pokusy sledující vliv nízkých dávek gama záření s cílem překonání kritických fází vývoje sóji po výsevu v podmínkách sucha. V pokusech bylo na suché osivo před výsevem aplikováno gama záření v dávce 20 Gray (Gy). Následně bylo osivo vystaveno dvěma hladinám půdní vlhkosti - 80 % polní kapacity v případě zavlažované kontroly a 35 % ošetření s použitím gama záření. Na základě výsledků se při gama záření zvýšila akumulace biomasy a výnos sóji v obou případech. Zvýšil se i obsah chlorofylu, fotosyntetická aktivita (14CO2 fixation) a enzymatická aktivita RuBPCase and PEPCase v kontrolních rostlinách v porovnání s rostlinami vystavenými stresu ze sucha. V listech rostlin vystavených stresu ze sucha se gama zářením (20 Gy) zvýšil obsah rozpustných sacharidů, proteinu a prolinu, a také aktivita peroxidázy a superoxidázy v listech. Zvětšily se i chloroplasty, které byly v podmínkách sucha redukovány a změnila se do určité míry ultrastruktura chloroplastu. Na druhé straně se v podmínkách sucha snížila koncentrace malondialdehydu a elektrická vodivost listů. Z výsledků pokusů vyplývá, že ošetření osiva sóji před klíčením malými dávkami gama záření (20 Gy) může být použito jako jedna z metod zvýšení tolerance k suchu a minimalizování ztrát na výnosu z důvodu sucha.
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5
Článek : 114200 ; Vydáno : 30.9. 2011 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková