agronavigator.cz , 17. září 2011
Koncentrace zinku a kadmia v pšenici v závislosti na prostředí, genotypu a hnojení
Třináct odrůd potravinářské a tvrdé pšenice bylo v pokusech pěstováno s cílem zjištění rozdílů v obsahu kadmia a zinku s ohledem na vliv prostředí, genotypu a hnojení.
Poslat článek emailem Vytisknout článek

Během 6 let bylo na různých lokalitách pěstováno třináct odrůd potravinářské pšenice (Triticum aestivum) a 2 odrůdy tvrdé pšenice (Triticum turgidum var. durum) s cílem zjištění rozdílů v obsahu kadmia a zinku, a to s ohledem na vliv genotypu a aplikace hnojiva KCl. Aplikace KCl neměla výrazný vliv na obsah kadmia v odrůdách pšenice, ale v průměru se zvýšil výnos zrna pšenice a snížila se průměrná koncentrace zinku, a to ve 4 ze 6 sledovaných let. Kromě toho měl půdní typ a ročník prokazatelný vliv na koncentraci kadmia a zinku v zrnu, což indikuje silný vliv prostředí na kvalitu zrna. Koncentrace Cd a Zn v zrnu byla všeobecně nižší na jílovitohlinité půdě než na písčité půdě. Na hodnotách Cd a Zn byl prokazatelný i vliv genotypů, což naznačuje potenciál pro šlechtění odrůd se sníženou hodnotou Cd a zvýšenou hodnotou Zn v zrnu. Odrůdy tvrdé pšenice vykazovaly vysokou koncentraci Cd v porovnání s potravinářskou pšenicí. Interakce mezi odrůdou, prostředím a ročníkem byla prokazatelná v koncentraci Zn v zrnu. Koncentrace Cd nebyla tak ovlivněna, z čehož plyne, že obsah Cd v zrnu je vzhledem na podmínky prostředí stabilnější než Zn. Obsah  Zn a Cd v zrnu negativně koreloval s výnosem zrna. Výsledky této studie mohou pomoci při zlepšení minerálního složení pšenice určené na potravinářské využití, a to šlechtěním odrůd a použitím agronomických postupů, které zvýší koncentraci Zn a/nebo sníží koncentraci Cd v zrnu pšenice.
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5


 Článek : 113842  ; Vydáno : 16.9. 2011 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 175
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář