František Mariánek, 4. červenec 2011
Vliv biologické přísady Wefasan Classic na růst a vlastnosti při pěstování sóji.

Zájem o pěstování sóji zaznamenává ve střední Evropě i v České republice výrazný vzestup a pěstební plochy narůstají. 
Autor: Doc.Ing.Antonín  Novák,CSc-odborný poradce pro aplikování biologických aditivnich látek  

  Sója je zdrojem proteinu číslo jedna a jako zlepšující plodina v osevním postupu slouží tak jako výborný vlastní zdroj proteinů pro živočišnou výrobu.

Ze všech běžných polních plodin obsahuje sója nejvíce bílkovin, přičemž důležitý je rovněž obsah tuku, obsah minerálních látek, zvláště vápníku, draslíku, hořčíku a železa. Sójové semeno obsahuje antinutriční látky, které jsou ale ve výživě hospodářských zvířat nežádoucí..

Obecně platí, že při srovnatelných hladinách proteinu je v sójových výrobcích nízká koncentrace vlákniny a relativně vysoká úroveň matabolizovatelné energie. Kromě plnotučných sójových bobů se ve větší míře využívá sójový extrahovaný šrot. Je třeba zdůraznit, že v něm je velmi nevyvážený poměr Ca : P. Naproti tomu má sója velmi příznivé složení aminokyselin. Zvláště lyzin je ve všech sójových výrobcích hojně zastoupen. Významným kritériem kvality je obsah mastných kyselin v tuku sóji. Sójový olej obsahuje okolo 11 % kyseliny palmitové, 4 % kyseliny stearové, 21 % kyseliny olejové, 54 % kyseliny linolové a   9 % kyseliny linoleové.

Sója se kladně hodnotí pro vysoký obsah aminokyseliny lyzinu. Na druhé straně obsahuje sójové semeno antinutriční látky, jako jsou inhibitor trypsinu (TIA), lektiny, fytáty a jiné. Zkrmování neupravených sójových bobů může být pro zvířata nebezpečné. Pouze skot může přijímat menší množství surové sóji. Většina antinutričních látek se inaktivuje teplotou. Cílem termické úpravy je také zvýšení využití stravitelných živin, někdy i zvýšení doby skladovatelnosti. Bílkoviny při vyšších teplotách denaturují včetně inhibitoru trypsinu, který je také bílkovinné povahy.

České zemědělské podniky, které se sóju naučily pěstovat její plochy postupně navyšují, ale dobrý výsledek ovlivňuje mnoho faktorů jako např. včasný výsev, vláha, správně zvolená odrůda sóji, využití kvalitních statkových hnojiv vhodně doplněných minerálními hnojivy a novými biologickými přísadami (např. Wefasan Classic), které jsou vyrobeny výhradně z přírodních surovin.Tímto způsobem lze zvýšit efektivitu pěstování sóji, zajistit její odpovídající kvalitu a vyšší výnosy (současně dosahované průměrné výnosy od 1,7 do 2,6 t/ha), při minimalizaci nákladů na zlepšení vlastností a výživnosti půdy, zejména její úrodnosti a optimalizaci retence vody v půdě, ale také na zlepšení stavu výživy a obou makro i mikro živin u pěstované odrůdy sóji. V případě, že sója bude zařazena mezi luskoviny, kam právem patří a nebude dodatečně zařazena a znevýhodněna coby olejnina, lze očekávat další nárůst pěstebních ploch sóji v naši republice.

Biologická přísada (aditivum), výrobně označena jako Wefasan Classic, využívá ke své výrobě výhradně speciálních rostlin, ze kterých se získává skrze fermentace nebo extrakce. Rostliny, které využívají ke svému růstu uvedenou biologickou přísadu, mají schopnost úspěšně růst i za nepříznivým klimatických a půdních podmínek. To je pro tuto látku zcela charakteristické a proto se Wefasan Classic upřednostňuje v procesu zemědělské rostlinné výroby, před jinými a doposud používanými látkami.

Wefasan Classic podstatně zvyšuje výnosy zemědělských plodin a silně aktivuje půdní bakterie, řídí rozmnožování přírodních mikro-organismů v půdě a prakticky zajišťuje několikanásobný vzrůst provzdušněnosti půdy. Půda se tak stává kyprou, uvolněnou a její kapacita retence vody je zvětšena, tudíž umožňuje optimální kořenový růst u pěstovaných zemědělských plodin, včetně sóji. Zabraňuje se především nežádoucímu vyluhování přístupných živin z půdy a navíc to má prospěšný vedlejší jev v redukci hnojiva na působení podzemní vody. Mikro-organismy svou přítomností v půdě vytvářejí tzv. „micro-orbu půdy„ která má za následek podstatné zintensivnění růstu kořenů rostlin. Rostliny mohou takto absorbovat větší objem živin, zdravě a rychle růst a tím lze dosáhnout zvýšení výnosu zemědělských plodin podle jejich odrůd a příslušnosti až o 60 %.

Dlouhodobé testy v renomovaných evropských i světových výzkumných ústavech jednoznačně potvrzují positivní efekt biologické přísady Wefasan Classic jako biologického prostředku pro zemědělskou rostlinnou výrobu, včetně pěstování zeleniny, ovoce a sóji. Malé množství potřebné pro vlastní aplikaci    ( přibližně 3 litry na 1ha ), poskytuje výhodný poměr mezi ziskem a vloženými náklady pro pěstování zemědělských plodin. Dávka 2,5 až 3 litry biologické přísady Wefasan Classic je pro většinu pěstovaných zemědělských plodin postačující, přičemž tato přísada může být slučována s vodou v libovolně vhodném poměru, podle technických schopností použitého stříkacího zařízení a metody jejího aplikování na začátku i v průběhu vegetace zemědělských plodin. Nicméně některé aplikace pro různé zemědělské plodiny, včetně sóji, v souvislosti se zavlažovacím režimem, stavem a typem půdy, časovým úsekem růstu rostliny, případně jiné geografické podmínky, mohou ovlivnit hodnotu aplikačních dávek biologické přísady Wefasan Classic co do jejího množství, působnosti i časového úseku její aplikace. Ukazuje se, že při spojení biologické přísady Wefasan Classic s některými půdními doplňky, zejména v případě problematických půd, jako je např. půda písčitá a vápenitá, dosahuje se obzvláště dobrých výsledků co do výnosu pěstovaných zemědělských plodin, zeleniny,ovoce i sóji, přitom se prokázalo, že nejvhodnějším půdním doplňkem je kompost, méně již betonit.

 

Wefasan Classic není žádným hnojivem a ani žádné hnojivo nenahrazuje, může však být přidáván jako vhodný doplněk (přísada) do statkových a minerálních hnojiv, čímž lze zvýšit nejen efektivitu použitých hnojiv, ale zajistit i jejich odpovídající kvalitu a biologickou účinnost.

Biologickou přísadu Wefasan Classic lze vpravovat do půdy plošným postřikem půdy před výsevem plodiny (např.1,5 litrů nejlépe těsně před jejím zasetím), ale co nejdéle od použití chemických látek určených k potlačení plevelů a v průběhu vegetace pak podlistovou aplikací biologické přísady Wefasan Classic do meziřádků na povrch (1,5 litrů). Tímto způsobem budou postupně do půdy vpraveny 3 litry biologické přísady Wefasan Classic.

U půd, které jsou dostatečně hnojeny kvalitními statkovými nebo minerálními hnojivy a obsahují potřebné množství živin, mohou být tyto stříkány biologickou přísadou Wefasan Classic první a druhý rok dvakrát ročně (v závislosti na vlastnostech pěstovaných plodin a zvolené technologie postřiku) a následující roky pouze jednou ročně (záleží na stavu a kvalitě zemědělské půdy, klimatických podmínkách a odrůdách pěstovaných plodin, včetně sóji).

Sója je krátkodenní rostlina, ale existují i další vyšlechtěné odrůdy sóji adaptované na jinou délku dne. Většina moderních odrůd dává dobrý výnos pouze ve velmi úzkém klimatickém pásu. Růst se většinou zastavuje po 100 až 130 dnech od vzejití a to v době kvetení. Sója stejně jako jiné luštěniny dokáže za pomoci symbiotických bakterií fixovat vzdušný dusík, proto se používá rovněž jako rotační plodina po kukuřici (výsev se prování krátce před nebo současně s výsevem kukuřicí), bavlně či čiroku. Není příliš náročná na půdu s výjimkou písčitých půd, které ji nevyhovují. Optimální pH půdy je 6 až 6,5.

Výnosy jsou závislé zejména na dostatku vody, poté na hnojení a řádkování. S umělým zavlažováním a zvolením správného množství biologické přísady Wefasan Classic, vpravované do půdy společně s hnojením půdy, dosahují moderní kultivary sóji výnosů 3,5 t/ha až  4,5 t/ha, výnosy bez zavlažování a bez aplikování biologické přísady Wefasan Classic se pohybují mezi 1,5 až 2,5 t/ha.

Jak vyplývá z ověřovacích testů odrůd sóji (Tab.1), nejčastěji pěstovaných v podmínkách střední Evropy, mají všechny v současné době pěstované odrůdy vysoké procento sušiny, N-látek a tuku v sušině a jejich výběr k pěstování závisí na přípravě a kvalitě půdy, podmínkách zavlažování, hnojení půdy, na potřebě potravinářského průmyslu a na požadavcích ke krmení hospodářských zvířat.

Tab.1 [1]

Odrůda sóji

Sušina

%                      

NL

v sušině

%

Tuk

v sušině

%

Rita

92,2

39,0

20,3

Korada

92,4

37,1

20,6

OAC Erin

92,5

35,7

20,6

S6232.20

92,3

39,9

20,0

PRE634197

92,3

37,1

20,3

MD 0,05

                  0,1

  1,3

  0,5

 

Závěr:

Jak vyplývá z obsahu článku a z přehledné tabulky konkrétních výsledků chemického rozboru nejvíce sledovaných odrůd sóji v podmínkách střední Evropy, ale také již v České republice, dochází ke zvyšování osevných ploch pro uvedené odrůdy, které dávají záruku úspěšného pěstování v kukuřičných     i v řepařských oblastech. Tyto oblasti se stávají hlavními oblastmi produkce sójových bobů. Sója je velmi náročná na teplotu a výběr stanoviště. Na zaplevelených pozemcích ji nelze pěstovat. Protože naše půdy neobsahují bakterie Brazirhizobium japonikum, je nutná inokulace osiva bezprostředně před výsevem.. Rozhodující je proto správný výběr odrůdy a její včasný výsev. Zařazení v osevním postupu znamená                 i výhodnější rozložení jarní pracovní špičky, protože vyžaduje prohřátou zem. Vlastní výsev uvedených odrůd sóji nekoliduje se setím jarních obilovin, provádí se krátce před nebo současně s výsevem kukuřice. Uvedený sortiment odrůd sóji se neustále doplňuje o odrůdy, které jsou vhodné pro pěstování v místě předpokládaného výsevu (humusní půdy, průměrná roční teplota 8,5ºC).

Sója je naší nejhodnotnější luskovinou pro vysoký obsah bílkovin a tuku v semenech, která se používají jako surovina k výrobě oleje. Rovněž je plnohodnotným krmivem, a to pro značný obsah bílkovin.

Aplikování biologické přísady Wefasan Classic na růst i kvalitu bobů sóji je jednou z mnoha možností jak využít nového, významného biologického prostředku v rostlinné výrobě a to jak ve standardním tak i ekologickém zemědělství při pěstování ovoce, zeleniny, sóji a dalších zemědělských plodin a komodit.

 

Zpracováno z materiálů získaných od rakouského výrobce biologické přísady Wefasan Classic, ale také z materiálů Institutu Biotechnologie a Mikrobiologie University v Gratzu a z vlastních materiálů autora článku publikovaných v České republice i v zahraničí.

[1] ELITA semenářská, a.s. Brno

Doc.Ing.Antonín Novák,CSc – odborný poradce pro aplikování biologických aditivních látek


Hodnocení => průměr 172
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář