agronavigator.cz , 28. duben 2011
Vliv nedostatku vody na bílkovinné složení a technologickou kvalitu tvrdé pšenice
V Itálii byly prováděny pokusy s cílem zjistit vliv vodního režimu na obsah proteinů ve vztahu k technologické kvalitě tvrdé pšenice.
Dvě odrůdy tvrdé pšenice, Simeto a Ofanto byly pěstovány v polních pokusech v oblasti Foggia (jižní Itálie) při dvou různých vodních režimech, ve třech po sobě následujících sezónách. Cílem pokusů bylo zjistit vliv vodního režimu na obsah proteinů ve vztahu k technologické kvalitě tvrdé pšenice. Vzorky zrna pšenice byly analyzovány na kvalitu, přičemž byl sledován obsah proteinů, glutenu, gluten index a SDS test. Kromě toho byly sledovány i jednotlivé frakce proteinů, jako například gliadiny, gluteniny, HMW a LMW gluteninové podjednotky a procento neextrahovatelných polymerních proteinů (%UPP). Hodnota obsahu glutenu (lepku) byla v pozitivní korelaci (r = 0,71**) s počtem dní s maximální teplotou od 30 do 35 °C během fáze plnění zrna. To bylo v souladu se zvýšením gluteninové frakce. Ze sledovaných odrůd Simeto prokázala vyšší technologickou kvalitu a vyšší obsah gluteninu poměr HMW-GS/LMW-GS a %UPP. Nedostatek vody ovlivnil technologickou kvalitu a obsah proteinů rozdílně, v závislosti na načasování stresu z nedostatku vody. Zvýšení obsahu proteinů a poměru HMW-GS/LMW-GS, v souladu s poklesem výnosu zrna, bylo zjištěno tehdy, kdy se nedostatek vody objevil během vegetativního růstu. V případě nedostatku vody v období plnění zrna bylo zjištěno zvýšení pevnosti glutenu (lepku). Pravděpodobně deficit vody ve spojení se stresem z vyšších teplot, který se obvykle objevuje v oblasti Středomoří během fáze plnění zrna pšenice, vede k vyšší agregaci úrovně gluteninových podjednotek, které mají vliv na zvýšení technologické kvality pšenice.
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5



Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 110222 ; Vydáno : 27.4. 2011 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková

Hodnocení => průměr 134
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář