František Mariánek, 27. duben 2011
Kvasinky zvýšily mléčnou užitkovost dojnic
Izraelští vědci prokázali pozitivní vliv přídavku živých kvasinek na mléčnou užitkovost krav, konverzi krmiva a příjem sušiny.
Přídavek živých kvasinek ke krmné dávce zvyšuje v období horkého počasí mléčnou užitkovost, příjem sušiny a konverzi krmiva. Izraelští vědci zkoumali účinek živých kvasinek v krmné dávce na užitkovost, konverzi a stravitelnost krmné dávky v podmínkách vysokých teplot vnějšího prostředí. Do pokusu bylo zařazeno 30 dojnic, které byly krmeny buď normální krmnou dávkou nebo krmnou dávkou, ve které byl na každý kilogram sušiny přidáván jeden gram živých kvasinek.
 
Výsledky:
Průměrný příjem sušiny za den byl u plemenic z pokusné skupiny (24,7 kg) o 2,5 procenta vyšší v porovnání se zvířaty ze skupiny kontrolní (24,1 kg). Mléčná užitkovost se zlepšila vlivem přídavku živých kvasinek o 1,5 kg mléka ze 36,3 na 37,8 kg a koncentrace amoniaku v bachoru se naopak snížila – u dojnic z kontrolní skupiny byla jeho koncentrace 151,9 mg/l a u zvířat z pokusné skupiny 126,1 mg/l. Stravitelnost ovlivněna nebyla.
 
Další informace jsou k dispozici na adrese www.jds.fass.org
Mehr Milch bei heissem Wetter
Primus, 2009, č. 4, s. 20     
 

Hodnocení => průměr 180
Autor Nadpis Datum
Welcome    NKrpnLYrPhWENo 18:56 19. květen 2011
Cherlin    wCfYAzFFVaaxrylm 23:04 19. květen 2011