František Mariánek, 16. únor 2011
Antioxidanty v profylaxi mastitidy
Přídavek premixu antioxidantů do krmné dávky dokázal snížit oxidační zátěž i u vysokooužitkových dojnic.
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 108203 ; Vydáno : 15.2. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Oxidační stres při současném nedostatku antioxidantů vede k oslabení imunitního systému dojnic a podporuje tak mj. rozvoj zánětu mléčné žlázy. Antioxidanty redukují oxidaci a tvorbu volných radikálů.
 
Vitamín E jako přírodní antioxidant ochraňuje buněčné struktury v organismu, technické antioxidanty naproti tomu citlivé živiny v krmivech a v trávicím traktu.
 
Výsledky studie vědců z University od Applied Sciences se sídlem v německém Bingenu [Anne Winkler et al. (2010): Untersuchung zum Einsatz von Antioxidantien in der Milchkuhfütterung] prokázaly, že dávka premixu antioxidantů dokázala snížit oxidační zátěž i u vysokooužitkových dojnic..
 
V rámci studie dostávalo 30 dojnic, rozdělených do tří skupin (1 kontrolní a 2 pokusné skupiny), po dobu 8 týdnů ke směsné krmné dávce a jádru navíc 150 mg dvou odlišných produktů s antioxidanty (Loxidan®, Lohmann Animal Health) na 1 kilogram sušiny přijaté krmné dávky.
 
Každý týden byly analyzovány parametry, které slouží ke stanovení oxidačního stresu u zvířat  (dROM = determinable reactive oxygen metabolites).
 
Výsledek: I při dobrém zdravotním stavu zvířat a vysoké dotaci vitamínu E vědci prokázali při zařazení přídavku antioxidativních produktů do krmné dávky nižší oxidační status u plemenic pokusných skupin než u zvířat z kontrolní skupiny.
 
Vědci interpretovali tyto výsledky jako další důkaz pozitivního vlivu zkrmovaných antioxidantů na oxidační stres, stávají se tak důležitou součástí profylaxe mastitidy.
 
Radikale abwehren
Dlz primus rind, 2010, č. 12, s. 22

Zdroj: www.agronavigator.cz

Hodnocení => průměr 124
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář