František Mariánek, 3. únor 2011
Nová obilovina jako alternativa?

Tritordeum – kříženec ječmene a pšenice tvrdé – poskytuje vyšší výnosy než pšenice tvrdá a je rezistentní proti řadě významných chorob obilovin.

Tritordeum je kříženec ječmene a pšenice tvrdé, poskytuje vyšší výnosy než pšenice tvrdá a je rezistentní proti řadě významných chorob obilovin jako jsou např. braničnatky. Současné šlechtitelské linie se vzhledově podobají spíše pšenici než ječmeni, mají relativně dlouhé ouško a dlouhé, plné zrno. Chuť předurčuje tritordeum pro potravinářskou výrobu – šlechtitelé ji popisují jako oříškovou a zcela prostou cizích aromat. Kromě toho má tato obilovina vysoký obsah antioxidantu luteinu (desetkrát více než chlebová pšenice) a obsahuje celou řadu nutričně důležitých proteinů a mikroelementů.

Nový druh obiloviny byl získán klasickým šlechtěním a selekcí na Universitě Cordoba na základě výzkumu trvajícího tři desítky let. Planě rostoucí jihoamerický ječmen byl zde zkřížen s mnoha liniemi pšenice tvrdé.

Vědci očekávají velký potenciál pro vývoj funkčních potravin na bázi tritordea. Díky obsahu lepku je vhodné i zpracování na chlebovou mouku. Hybridy již byly testovány v polních pokusech ve Španělsku, Německu, Rakousku a Švédsku.

DLG-Mitteilungen, 2011, č. 1, s. 8


Zdroj: ÚZEI, 02.02.2011


Hodnocení => průměr 121
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář