František Mariánek, 8. leden 2011
Šlechtění kukuřice s vyšším obsahem beta-karotenu
Výsledky americké studie potvrdily prospěšnost uvedení kukuřice se zvýšeným obsahem beta-karotenu pro boj s nedostatkem vitaminu A zejména v rozvojových zemích.
Beta-karoten je v lidském organismu přeměňován na vitamin A. Nová studie university Iowa State University zjistila, že kukuřice vyšlechtěná tak, aby obsahovala zvýšenou koncentraci beta-karotenu je dobrým zdrojem vitaminu A. Tento objev poskytuje další podporu příslibu biofirtifikované kukuřice, která je vyvíjena prostřednictvím konvenčního šlechtění rostlin jako efektivní nástroj pro potírání nedostatku vitaminu A v rozvojových zemích. Výzkumníci zjistili, že beta-karoten v kukuřici je přeměňován na vitamin A ve vyšší míře, než bylo pro kukuřici předpovídáno a ve vyšší míře než v zelenině včetně špenátu a karotky, mimo jiné. Expert pro potravinářské vědy a lidskou výživu této university realizoval šestitýdenní studii ve výzkumném centru Iowa State´s Nutrition and Welness Research Center. Výsledky potvrzují příslib „oranžové“ kukuřice, která bude brzy uvedena, aby potírala nedostatek vitaminu A v subsaharské Africe. Podle odhadu organizace World Health Organization z roku 2009, je vitamin A nedostatkový ve více než polovině zemí světa.
Seed World, vol. 148, 2010, č. 5, s. 35
Objednávka kopie článku

Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 107181 ; Vydáno : 7.1. 2011 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková

Hodnocení => průměr 157
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář