František Mariánek, 3. leden 2011
Kontinuální detekce pH bachorové šťávy
K prevenci acidózy, zejména subakutní, byl vyvinut speciální senzor, který dokáže kontinuálně dodávat potřebná data o průběhu trávení v bachoru.
 Článek : 106958 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Nový bachorový senzor sleduje zdravotní stav dojnic a v případě překyselení jeho obsahu vydá varovný signál. Tuto novinku testoval Dr. Johann Gasteiner v experimentálním centru Gumpenstein v Rakousku.
 
Acidóza bachoru patří k nejvýznamnějším chorobám v početních stavech dojnic. Postihuje obvykle 20 % stád. Podle výsledků mezinárodních studií postiženým farmám vznikají díky snížené užitkovosti a zdravotním problémům náklady ve výši 1 € na krávu a den.
 
Příčinou acidózy je vysoký podíl lehce stravitelných sacharidů (jádro) při současném nedostatku strukturální vlákniny v krmné dávce, což vede k výraznému snížení hodnoty pH v bachoru, často pod kritickou mez 5,5.
Navzdory rozšíření této produkční choroby dosud chybí jednoznačná definice různých stupňů překyselení bachoru. Neexistuje ani spolehlivá metoda k exaktnímu a kontinuálnímu měření hodnoty pH v bachoru.
 
Proto byla po 4 roky experimentálně ověřována činnost speciálního senzoru (f. smaXtec animalcare) na měření pH a teploty. Dosavadní zkušenosti vyvolávají zájem nejenom u vědců, ale i u chovatelů.
 
Senzor je kravám zaváděn do tlamy, vlastní hmotností padá do retikula, kde zůstává ležet a provádí měření. Interval měření je libovolně nastavitelný od jedné sekundy až do jedné hodiny. Shromážděná data ze senzoru se přenesou bezdrátově do přijímače v případě, že se kráva dostane do radiového kontaktu s anténou umístěnou ve stáji.
 
Pro běžnou praxi je postačující 10 minutový interval měření. Pro dosažení velmi vysoké přesnosti měření je nutn provádět měření po dobu  minimálně 50 dní. Přijímač se obvykle umisťuje vedle stanice na jádro, v čekárně nebo v dojírně a je spojena s internetovým serverem lokální počítačovou sítí (LAN). Uživatel má prostřednictvím internetu kdekoliv a kdykoliv přístup k aktuálním datům, která speciální software po analýze zpracovává do grafické podoby.
 
Bachorový senzor zůstává v těle zvířete po celý život a je konstruován tak, aby zůstal absolutně stabilní a neuvolňovaly se z něj žádné látky. Kovový plášť pod umělohmotným povrchem chrání sondu před rozkousáním. Aktuální cena senzoru se pohybuje kolem 750 € a cena přijímače je 2 800 €. Pokud je ve stohlavém stádě použito 6 senzorů, byly vyčísleny náklady na 0,13 ct/kus a den.
 
Po úspěšném odzkoušení senzorů v běžné praxi v Rakousku je jimi v současné vybaveno pět stád v Holandsku a Německu. Ověřování probíhá ve spolupráci s holandskou firmou ForFarmers, která je garantem, že budou prostřednictvím systému Agroscoop k dispozici exaktní data.
 
Systém monitoringu bachoru je nutné především zaměřit na skupinu krav po otelení, protože v tomto období dochází k největším výkyvům v organismu plemenic. Ze skupiny se vybere několik zvířat, která slouží jako indikátor, protože celá skupina zvířat dostává stejnou krmnou dávku. Pokud dojde k poklesu pH pod kritickou hranici, je možné neprodleně stabilizovat její hodnotu podáním pufrů.
 
Širší uplatnění senzorů v běžné praxi rozhodne o ekonomické stránce nové technologie. Systém se podle informací výrobce amortizuje s ohledem na škody způsobené acidózou po uplynutí cca. 18 měsíců.
 
Funkalarm aus dem Pansensaft
Top Agrar, 2011, č. 12, s. R 30 – R 33

Zdroj:www.agronavigator.cz

Hodnocení => průměr 173
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář