František Mariánek, 21. leden 2011
Koktejl z mikroorganizmů proti kořenomorce bramborové
Proti kořenomorce bramborové na cukrovce testují vědci nový přípravek na bázi hub a bakterií.
Poslat článek emailem Vytisknout článek
Vědci z Technické univerzity Graz (Rakousko) vyvinuli koktejl mikroorganismů k ochraně proti kořenomorce bramborové (Rhizoctonia solani). Proti této houbě dosud neexistovala žádná strategie ochrany.
Podle vedoucí studie Gabriele Berg koktejl obsahuje izoláty hub a bakterií z jiných hostitelských rostlin. „V cukrovce potom vybrané mikroorganismy osidlují stejné niky jako kořenomorka bramborová. Tím užitečné bakterie a houby konkurují patogenu a potlačují ho“, tvrdí G. Berg.
Z důvodu zachování účinnosti a snadného transportu je přípravek formulován v podobě kuliček obalených alginátem. V této podobě ho lze stejnoměrně aplikovat na pole. V současné době probíhají pokusy zaměřené na testování účinnosti.
Top Agrar, 2010, č. 12, s. 52
Objednávka kopie článku

Článek : 106784 ; Vydáno : 20.12. 2010 ; Autor : Mgr. Dana Koubová

Hodnocení => průměr 173
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář