Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 1. leden 2011
Siláž bez negativních účinků na klima
Siláž bez negativních účinků na klima
Němečtí odborníci zkoumali redukce emisí amoniaku z travní siláže přidáním silážních prostředků.
Chov skotu je z hlediska negativního vlivu na klima často pranýřován. Problémem jsou emise amoniaku, které nepřímo poškozují klima, neboť přibližně 2 % amoniaku se přeměňují na oxid dusný. Tento plyn pak přispívá k oteplování Země a odbourávání ozónové vrstvy.
Lze tento problém zmírnit např. redukcí emisí amoniaku z travní siláže díky přidání silážních prostředků? Touto otázkou se zabývali odborníci ze Zemědělské komory Severního Porýní Vestfálska v pokusech prováděných v centru Haus Riswick. S postupem vegetace klesá obsah proteinů v porostech, takže lze očekávat redukci amoniaku, který vzniká z rostlinného proteinu. Podobného účinku dosahují silážní prostředky jako homofermentativní bakterie mléčného kvašení nebo chemické konzervační prostředky.
Pokusy probíhaly na trvalých travních porostech ve třech termínech sklizně (časná, střední, pozdní). K siláži (32,1 až 34,4 % sušiny) byl vždy přidán vhodný silážní prostředek. Ukázalo se, že přídavek přípravku na bázi bakterií mléčného kvašení emise amoniaku u všech termínů sklizně zřetelně redukoval, zatímco účinek chemických přípravků byl nevýrazný.
Top Agrar, 2010, č. 11, s. 57
Objednávka kopie článku
Článek : 106122 ; Vydáno : 24.11. 2010 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Zdroj:www.agronavigator.cz
Článek : 106122 ; Vydáno : 24.11. 2010 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Zdroj:www.agronavigator.cz
Hodnocení
=> průměr 183