František Mariánek, 5. leden 2011
Možnost omezit kazení krmiva
Pomocí přídavku oregána je možné omezit zahřívání krmiv zvířatům.
Fermentační procesy, které probíhají v předkládané směsné krmné dávce (zejména v letním období) vedou u dojnic k poklesu jejího příjmu. Přídavek oregána (Origanum vulgare) dokáže podle informací německé společnosti Dostofarm tomuto nepříznivému procesu do jisté míry zabránit. Látky obsažené v této rostlině (např. carvacrol, geraniol, thymol) iniciují biochemické reakce, jejichž výsledkem je redukce zahřívání krmiva. Speciálně upravené oregáno firma Dostofarm nabízí ke koupi jako krmné aditivum ve formě prášku. Doporučovaná denní dávka na jednu dojnici činí 50 g.
 
Výsledky aktuálně publikované studie vědců z pensylvánské státní univerzity pod vedením profesora Christova, experta na výživu dojnic, v jejmž rámci byly ověřovány účinky přídavku oregána do krmné dávky vysokoužitkových dojnic prokázaly:
  • pokles produkce metanu v bachoru o 40 %,
  • zvýšení mléčné užitkovosti o 3,7%,
  • zlepšení konverze krmiva o 6,5 %.

Více informací je možné získat na adrese www.dostofarm.de

Futterverderb senken
Dlz primus rind, 2010, č. 10, s. 46
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 106117 ; Vydáno : 24.11. 2010 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 145
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář