František Mariánek, 9. leden 2011
Geneticky modifikované plodiny mají budoucnost
GM-brambory Amflora se v r. 2010 pěstovaly na 150 ha a zpracovávaly ve škrobárně v Hodíškově na škrob k technickým účelům. 25. 11. 2010 se tam konala tisková konference a exkurze.

V zemědělské společnosti Proagro Radešínská Svratka na Vysočině se 25. 11. 2010 konala tisková konference za účasti ministra zemědělství Ivana Fuksy a  v návaznosti na to i exkurze ve škrobárně v Hodíškově, která je jediným zpracovatelem GM-brambor v republice. GM-brambory obsahující výhradně amylopektin (nikoli amylózu), se zpracovávají na průmyslový škrob (nikoli k potravinářským účelům). GM-brambory Amflora pěstují v ČR tři pěstitelé na Vysočině na celkové ploše 150 hektarů. V této první sezóně bylo svezeno 3600 tun těchto brambor a bylo vyrobeno 720 t. škrobu.

http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skrobarna-v-hodiskove-vyrobila-jako-prvni-skrob-z-gm-brambor

Související informace:

Geneticky upravené brambory mohou na pole. I v Česku

Genetické modifikace olejnatých rostlin a brambor

Nová rozhodnutí Evropské komise ohledně GM-brambor a GM-kukuřice
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 106211 ; Vydáno : 29.11. 2010 ; Autor : Ing. Irena Suková


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 115
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář