František Mariánek, 5. říjen 2010
Mlezivo ohřívat na 60 oC
Jako ideální z hlediska redukce choroboplodných zárodků a zachování hladiny imunoglobulinů byl vyhodnocen ohřev mleziva při 60 oC po dobu do 60 minut.
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 104803 ; Vydáno : 4.10. 2010 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Ohřívání mleziva po dobu 30 nebo 60 minut při teplotě 60 oC redukuje počet baktérií, snižuje koncentraci IgG pouze nepatrně a nemá žádný vliv na jeho viskozitu. To je výsledek aktuálního amerického výzkumu, v jehož rámci vědci ověřovali účinky různých teplot na kvalitu prvního kolostra s koncentrací imunoglobulinů převyšující 50 mg v jednom litru od 30 holštýnských krav. Vzorky kolostra byly zahřívány po dobu 0, 30, 60 nebo 90 minut ve vodní lázni při teplotě 57, 60 nebo 63 oC. Vzorky mleziva byly analyzovány mj. na koncentraci IgG1 a IgG2, viskozitu a přítomnost nejrůznějších choroboplodných zárodků.
 
Výsledek: Všechny typy ohřevu redukovaly množství baktérií v porovnání s tepelně neošetřenými vzorky mleziva. Teplota vyšší než 60 oC denaturovala IgG1. Obsah IgG2 se naproti tomu nezměnil pokud ohřev při 60 oC trval po dobu 60 minut. Viskozita nebyla v tomto případě také ovlivněna.
 
Více informací je k dispozici na adrese www.journalofdairyscience.org
 
Auf 60 oC erhitzen
Dlz primus, 2010, č. 8, s. 20
Zdroj:www.agronavigator.cz

Hodnocení => průměr 139
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář