Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 5. říjen 2010
Nenechat dojnice rychle ulehnout
Nenechat dojnice rychle ulehnout
Dojnice, které po vydojení příliš rychle uléhají, jsou vystaveny až 7x vyššímu riziku vzniku mastitidy.
Článek : 104805 ; Vydáno : 4.10. 2010 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Pokud krávy po vydojení ulehnou příliš rychle, vystavují se zvýšenému riziku onemocnění zánětem vemene vyvolaném zárodky z vnějšího prostředí. Kanadští vědci si vytýčili za úkol objasnit, zda strategie krmení ovlivňuje dobu stání dojnic ve vazných stájích po dojení a zda má celková doba stání vliv na výskyt zánětů vemene. Na každé ze šesti farem s vazným ustájením bylo sledováno 15 dojnic. Každý třetí týden vědci odebírali plemenicím vzorky výdojků z jednotlivých čtvrtí vemene. Celkem byly od každé dojnice odebrány vzorky třikrát. Kromě toho bylo 7 dní před každý odběrem vzorků sledováno uléhání krav. V průběhu těchto týdnů bylo zjišťováno množství nadojeného mléka a měřen čas, který dojnice věnovaly příjmu krmiva.
Výsledky: Pokud dojnice dostávaly krmivo 30 až 60 minut po dojení, stály po dojení nejdéle. Nejkratší dobu krávy stály, pokud dostaly krmivo 30 minut před dojením. Krávy, které uléhaly teprve 40 až 60 minut po podojení byly vystaveny 1,4x nižšímu riziku, že onemocní zánětem vemene v porovnání s plemenicemi, které uléhaly dříve. V závislosti na délce stání po vydojení (v průběhu prvních 40 minut) bylo riziko onemocnění mléčné žlázy až 7,4x vyšší. Navzdory znalostem, že je možné ovlivnit délku stání dojnic po dojení, se vědci domnívají, že je nerealistické, že by bylo možné na jejich základě pro vazné stáje vyvinout strategii proti zánětům vemene.
Více informací je k dispozici na adrese www.journalofdairyscience.org
Nicht zu schnell hinlegen lassen
Dlz primus, 2010, č . 8, s. 20
Zdroj:www.agronavigator.cz
Zdroj:www.agronavigator.cz