Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 12. červenec 2010
Méně amoniaku
Méně amoniaku
Přidání chmele do krmné dávky krav potlačuje růst bakterií, které produkují amoniak a současně rozkládají aminokyseliny potřebné k tvorbě svalové hmoty.
Článek : 102463 ; Vydáno : 2.7. 2010 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Američtí vědci objevili způsob, jak snížit množství emisí amoniaku z chovu krav – stačí přidat chmel do krmné dávky. Přežvýkavci potřebují přirozeně se vyskytující bakterie, aby mohli v bachoru rozkládat trávu a jiné rostliny. Zatímco některé bakterie pomáhají svému hostiteli trávit tuhou rostlinnou potravu, bakterie HAB (hyper-ammonia producing bacteria, bakterie s nadprodukcí amoniaku) odbourávají aminokyseliny. Jedná se o chemický proces, při němž je produkován amoniak a jsou rozkládány aminokyseliny potřebné k tvorbě svalové hmoty. Ve snaze tomu zabránit používají chovatelé dobytka nákladné a neefektivní krmné přísady.
Výzkumný pracovník Michael Flythe přidával květy chmele nebo extrakt z květů k čisté kultuře HAB nebo k bakteriálnímu mixu z bachoru krávy. Jak květy, tak i extrakt inhibovaly růst bakterií. Kromě chmele byly HAB nalezeny také v jeteli.
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 6, s. 11
Zdroj: www.agronavigator.cz
Hodnocení
=> průměr 186