Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
František Mariánek, 12. červenec 2010
Méně amoniaku
Článek : 102463 ; Vydáno : 2.7. 2010 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Méně amoniaku
Přidání chmele do krmné dávky krav potlačuje růst bakterií, které produkují amoniak a současně rozkládají aminokyseliny potřebné k tvorbě svalové hmoty.


Američtí vědci objevili způsob, jak snížit množství emisí amoniaku z chovu krav – stačí přidat chmel do krmné dávky. Přežvýkavci potřebují přirozeně se vyskytující bakterie, aby mohli v bachoru rozkládat trávu a jiné rostliny. Zatímco některé bakterie pomáhají svému hostiteli trávit tuhou rostlinnou potravu, bakterie HAB (hyper-ammonia producing bacteria, bakterie s nadprodukcí amoniaku) odbourávají aminokyseliny. Jedná se o chemický proces, při němž je produkován amoniak a jsou rozkládány aminokyseliny potřebné k tvorbě svalové hmoty. Ve snaze tomu zabránit používají chovatelé dobytka nákladné a neefektivní krmné přísady.
Výzkumný pracovník Michael Flythe přidával květy chmele nebo extrakt z květů k čisté kultuře HAB nebo k bakteriálnímu mixu z bachoru krávy. Jak květy, tak i extrakt inhibovaly růst bakterií. Kromě chmele byly HAB nalezeny také v jeteli.
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 6, s. 11
Zdroj: www.agronavigator.cz
Hodnocení
=> průměr 439