František Mariánek, 12. červenec 2010
Méně amoniaku
Přidání chmele do krmné dávky krav potlačuje růst bakterií, které produkují amoniak a současně rozkládají aminokyseliny potřebné k tvorbě svalové hmoty.
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 102463 ; Vydáno : 2.7. 2010 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Američtí vědci objevili způsob, jak snížit množství emisí amoniaku z chovu krav – stačí přidat chmel do krmné dávky. Přežvýkavci potřebují přirozeně se vyskytující bakterie, aby mohli v bachoru rozkládat  trávu a jiné rostliny. Zatímco některé bakterie pomáhají svému hostiteli trávit tuhou rostlinnou potravu, bakterie HAB (hyper-ammonia producing bacteria, bakterie s nadprodukcí amoniaku) odbourávají aminokyseliny. Jedná se o chemický proces, při němž je produkován amoniak a jsou rozkládány aminokyseliny potřebné k tvorbě svalové hmoty. Ve snaze tomu zabránit používají chovatelé dobytka nákladné a neefektivní krmné přísady.
Výzkumný pracovník Michael Flythe přidával květy chmele nebo extrakt z květů k čisté kultuře HAB nebo k bakteriálnímu mixu z bachoru krávy. Jak květy, tak i extrakt inhibovaly růst bakterií. Kromě chmele byly HAB nalezeny také v jeteli.
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 6, s. 11

Hodnocení => průměr 183
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář