Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 21. červen 2010
Tepelný stres u dojnic
Tepelný stres u dojnic
Vysoké teploty ovlivňují negativně mléčnou užitkovost krav snížením příjmu krmiva i nevyrovnanou bilancí energie.
Článek : 101948 ; Vydáno : 10.6. 2010 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Mléčná užitkovost za tepelného stresu klesá nejenom díky nižšímu příjmu krmiva, uvedli američtí vědci, kteří vystavili 22 dojnic třem typům klimatických podmínek. Jeden týden (fáze 1) byla zvířata chována v termoneutrálních podmínkách a krmena ad libitum. Další týden (fáze 2) byla zvířata vystavena tepelnému stresu. Dostávala krmivo ad libitum nebo byla umístěna do termoneutrálního prostředí, ale dostávala jen tolik krmiva, kolik v průměru konzumovaly teplem stresované dojnice. Poslední týden (fáze 3) byly dojnice chovány a krmeny stejně jako ve druhém týdnu, první den však dostaly injekci bST (bovinního somatotropního hormonu). Díky tepelnému stresu poklesl u dojnic příjem krmiva o 30 a mléčná užitkovost o 27,6 procent (9,6 kg). U teplem nestresovaných krav poklesla užitkovost o 13,9 procent (4,8 kg). Ve fázi 3 díky aplikaci injekce bST stoupla mléčná užitkovost. U dojnic stresovaných horkem o 9,7 procent a u nestresovaných o 16,1 procenta. V první fázi byla u všech zvířat energetická bilance v pořádku, ve fázi 2 a 3 se však plemenice dostaly do negativní bilance. Snížený příjem živin byl odpovědný za polovinu ztráty užitkovosti. Druhá polovina by mohla být zapříčiněna výkyvy v homeostáze glukózy a tuků závislých na úrovni krmení, protože ve fázi 2 došlo k poklesu koncentrace glukózy v krvi dojnic.
Další informace je možné nalézt na adrese www.journalofdairyscience.org
Heiße Tage
Dlz primus rind, 2010, č. 4, s. 19
Zdroj:www.agronavigator.cz
Zdroj:www.agronavigator.cz