František Mariánek, 23. květen 2010
Ochrana proti drátovcům
Biofumigace proti drátovcům
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 100403 ; Vydáno : 21.4. 2010 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Rozřezáním a zapravením rostlin s vysokým obsahem glukosinolátů do půdy lze dosáhnout efektivní ochrany proti drátovcům.
Při biofumigaci jsou jako hlavní plodiny pěstovány rostliny s vysokým obsahem hořčičných glykosidů (glukosinolátů): hořčice černá, hořčice bílá, hořčice indická (sareptská) a ředkev olejná. Pokud jsou rostlinné buňky poškozeny žírem hmyzu nebo sklízecí řezačkou, enzym myrozináza obsažený v cytoplazmě štěpí glukosinoláty na sacharidy a izothio- a thiokyanát. Tyto látky jsou plynné a pro mnoho půdních organismů toxické.
Hořčice kvete zhruba 70 dní po výsevu. Následným rozřezáním nadrobno a okamžitým zapravením do půdy lze dosáhnout požadovaného účinku. Půda by poté neměla vyschnout a její teplota by se měla pohybovat okolo 20 °C. Podobný účinek může zajistit bílé zelí pěstované jako předplodina.
Top Agrar, 2010, č. 4, s. 72–75
 

Hodnocení => průměr 168
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář