František Mariánek, 20. duben 2010
Vliv zvýšené koncentrace CO2 a hnojení dusíkem na kvalitativní vlastnosti pšenice a ječmene
V souvislosti s rostoucí koncentrací CO2 v atmosféře byl zrealizován pokus, jehož cílem bylo zjistit vliv CO2 na kvalitativní vlastnosti plodin.
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 100339 ; Vydáno : 16.4. 2010 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková
     V souvislosti s rostoucí koncentrací CO2 v atmosféře byl zrealizován pokus, jehož cílem bylo zjistit vliv CO2 na kvalitativní vlastnosti plodin. Pšenice ozimá, odrůda Batis a ječmen ozimý, odrůda Theresa, byly pěstovány ve dvou sezónách při dvou různých koncentracích CO2 (375 µmol.mol-1a 550 µmol.mol-1) a při dvou různých dávkách dusíkatého hnojení (doporučená dávka/50% doporučené dávky), při 6leté rotaci plodin. Z výsledků pokusů vyplynulo, že koncentrace hrubého proteinu byla při zvýšené koncentraci CO2 (550 µmol.mol-1 ) nižší, a to v zrně pšenice (od -4% do -13%), i ječmene (-11% do -13%). Pokud jde o obsah škrobu, v obou případech se jeho koncentrace zvýšila v průměru o 4%, v reakci na snížení dávek dusíku. V případě pšenice zvýšení koncentrace CO2 a snížení dusíkatého hnojení vedlo k redukci aktivity celkové a rozpustné ß-amylázy (-11% a -7%), i pádového čísla (-7%). V případě ječmene, obě ošetření vedla k redukci viskozity ve vodním extraktu (v průměru -25 %). Pokud jde o obsah minerálních látek, koncentrace síry byla snížena při obou hodnotách CO2 a při nižší dávce dusíku, a to v průměru o 5 % u pšenice a o 14 % u ječmene. Při nižší dávce dusíku byla snížena i koncentrace Ca (-8 %) a Zn (-23 %). Výsledky pokusů ukázaly, že mouka vyrobená z obilí, které rostlo v prostředí zvýšené koncentrace CO2 a/anebo při nižších dávkách dusíku měla nižší nutriční i pekárenskou kvalitu.
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5
Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Hodnocení => průměr 189
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář