František Mariánek, 4. březen 2010
Redukce kančího zápachu
V řadě vědeckých experimentů vědci v současné době testují jak dalece by mohlo krmení ovlivnit tvorbu kančího zápachu.  

Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 98906 ; Vydáno : 3.3. 2010 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Nizozemští experti očekávají, že bude v jejich zemi zakázána kastrace kanečků od roku 2015. V současné době je předepsáno provádět kastraci pod narkózou CO2. Ale to je jen jeden krok na cestě směřující k úplnému zákazu kastrace. Ministerstvo zemědělství a obchodní organizace specializovaná na ztržňování vepřového masa PVV nyní společně investovaly ve snaze najít nejlepší metodu  odchovu a krmení zajišťují minimalizaci tvorby kančího zápachu vepřového masa v pozdější fázi výkrmu prasat do výzkumného programu finanční částku ve výši 5 mil. EUR.
 
LEI, nizozemský Výzkumný ústav zemědělské ekonomie Univerzity ve Wageningenu, inicioval vznik výzkumného projektu mapujícímu problematiku kančího zápachu. Vedoucí zástupci odvětví výroby  vepřového masa v Nizozemí, od velkých producentů až po zpracovatele, se na projektu také spolupodílejí. Vedoucí tohoto projektu Dr. Gé Backus uvedl, že hlavními třemi pilíři výzkumu jsou: genetika, management výživy a krmení a kontrola způsobu porážky. Pro detekci kančího zápachu vepřového masa na jatkách byl testován elektronický nos, který je  již úspěšně využíván v procesu zpracování masa. Byly testovány i metody, jak trénovat profesionální osoby - „čichače“.
 
Zákaz kastrace by však mohl přinést odvětví výkrmu prasat i ekonomické výhody: nizozemský Institut genetiky prasat (IPG) prokázal u kanečků vyšší konverzi krmiva o 5 až 12 % v porovnání s kastrovanými prasaty.
 
Také v Norsku, které si vytýčilo za cíl ukončit kastraci prasat do konce roku 2009, se intenzivně pracuje na výzkumu problematiky kančího zápachu. Výsledky experimentů prokázaly, že určité krmné dávky bohaté na balastní látky zkrmované kancům jeden až dva týdny před porážkou mají vliv na redukci sloučenin odpovědných za  kančí zápach vepřového masa.
 
Vědci z Univerzity ve Wageningenu a také z některých dánských výzkumných ústavů referovali o možnosti redukce kančího zápachu díky podávání krmných dávek s obsahem 10 % sušeného čekankového kořene nebo až 25% podílu semen modré lupiny. Vláknina z kořene čekanky zajistila uspokojivou redukci hladiny androstenonu po 14 denním příjmu před porážkou, v případě semen modré lupiny došlo k redukci již po sedmi dnech zkrmování.
 
Ale žádná látka samotná nedokáže zbavit samce prasat kančího zápachu, zdůraznil Dr. Backus z LEI a uvedl: „Pouze vzájemná kombinace všech možných opatření může přinést uspokojivý výsledek“.
 
Další informace je možné získat na emailové adrese: Ge.Backus@wur.nl
 
Ebergeruch durch Fütterung reduzieren
DLG-Mitteilung, 2010, č. 2, s. 10      
Zdroj:  www.agronavigator.cz                 

Hodnocení => průměr 150
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář