Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
František Mariánek, 26. říjen 2009
Hořčice pro zdravější brambory
Článek : 95466 ; Vydáno : 16.10. 2009 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Hořčice pro zdravější brambory


DLG-Mitteilungen, 2009, č. 10, s. 9
www.agronavigator.cz
www.agronavigator.cz
V USA se testuje vliv pěstování hořčice jako meziplodiny a z hlediska ochrany proti plevelům.
V současné době se v USA testuje pěstování hořčice z několika hledisek – k ochraně proti plevelům, jako meziplodina nebo jako předplodina. Rozemletou hořčicí „hnojí“ vědci ve Washington State brambory před vzejitím. Tato hustá kaše je velmi efektivním kontaktním herbicidem, který redukuje časně vzcházející trávovité plevele. Hořčice je součástí série ošetření brambor proti chorobám přírodní cestou, která byla v USA zkoumána.
Někteří producenti brambor na severozápadě používají hořčici také ke snížení větrné eroze na jaře a k obohacení půdy dusíkem v důsledku zaorání další organické hmoty. Vědecké studie výzkumné organizace ministerstva zemědělství ARS ukázaly, že rostliny hořčice, pokud se rozkládají v půdě, mohou poskytovat více než 35 kg N/ha. V dalších pokusech vědci zjistili, že hořčice zařazená do osevních postupů s bramborami pomáhá v ochraně proti některým chorobám (např. proti prašné strupovitosti hlíz). Díky účinným sirnatým složkám, které brukvovité rostliny jako hořčice nebo řepka produkují, tyto rostliny efektivně působí proti chorobám a mohou jejich výskyt v následné kultuře brambor zredukovat o 20 až 50 %.