Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 8. říjen 2009
Výživově významné fosfolipidy z mléka
Výživový význam
Food Design, 2009, č. 3, s. 30-32
Výživově významné fosfolipidy z mléka
Článek : 94768 ; Vydáno : 24.9. 2009 ; Autor : Ing. Irena Suková
Mléčné fosfolipidy přidávané do potravin se liší od sójových či vaječných stabilitou, senzorickými vlastnostmi a podílem hlavních složek. Uvádějí se výživově fyziologické vlastnosti.
www.agronavigator.cz
www.agronavigator.cz
Fosfolipidy se v potravinářství používají již dlouho pro jejich funkční a výživově fyziologické vlastnosti (uplatňují se při růstu a vývoji buněk, ovlivňují vlastnosti buněčných membrán, působí proti invazivnosti listerie, snižují cholesterol, ve výrobcích zvyšují pevnost emulzí). Hlavním zdrojem je sója a vejce. Jejich použití v mléčných výrobcích je ze senzorických důvodů často omezené, a také mohou vznikat problémy se stabilitou vzhledem k vysokému podílu nenasycených mastných kyselin (MK). Sójové fosfolipidy obsahují 21 % nasycených, 12 % mononenasycených a 57 % polynenasycených MK, zatímco mléčné obsahují 50 % nasycených , 35 % mononenasycených a jen 15 % polynenasycených MK. I v jiných ohledech je složení mléčných fosfolipidů rozdílné; z nejznámějších fosfolipidů obsahují sfingomyelin (jako vaječné fosfolipidy) a navíc gangliosidy.
Charakteristické složení fosfolipidů z různých zdrojů
|
mléko (%) |
sója (%) |
vejce (%) |
fosfatidylcholin |
25 |
23 |
75 |
fosfatidyletanolamin |
25 |
22 |
18 |
fosfatidylinositol |
8 |
14 |
2 |
sfingomyelin |
25 |
- |
3 |
fosfatidylserin |
10 |
0,2 |
- |
kyselina fosfatidová |
- |
6 |
- |
glykolipid |
1 |
8 |
- |
Samotné kravské mléko obsahuje celkem kolem 0,1 % fosfolipidů, které jsou součástí membrán tukových kuliček. Z důvodů optimalizace zpracování, kvůli dalšímu použití (i do nápojů a jiných vodných médií) a z důvodů nákladnosti procesu se fosfolipidy mléka získávají ve formě 20% koncentrátu, kde jsou nosičem mléčné bílkoviny. Tyto koncentráty obsahují vedle 20 % fosfolipidů především 50 % bílkovin, 20 % tuků a 10 % laktózy.
Výživový význam
Téměř všechny fosfolipidy se vyznačují výživově-fyziologickým účinkem.
Účinek nasyceného fosfatidylcholinu se projevuje výrazným snížením hladiny cholesterolu. Je také biologickým zdrojem esenciální látky cholin, která je předstupněm neuropřenašeče – acetylcholinu. Přispívá ke zlepšení kognitivních funkcí a k fyzické výkonnosti, snižuje hladinu homocysteinu, což je rizikový faktor srdečně-cévních onemocnění a také brzdí příjem cholesterolu (především toho s nasycenými mastnými kyselinami) ze stravy.
Sfingomyelin rovněž snižuje příjem cholesterolu ze stravy; je popsáno, že 500 mg denně sníží hladinu LDL-cholesterolu v krvi o 10 – 15 %. Podle pokusů na zvířatech zároveň dochází ke zvyšování příznivého HDL-cholesterolu.
Mléčné fosfolipidy se příznivě uplatňují při trávení -chrání sliznici proti agresivním látkám (např. medikamentům jako acylpyrin), chrání proti patogenním bakteriím. Sfingomyelin je důležitý pro kojence a především pro novorozence, u nichž výrazně snižuje nebezpečí nekrotické enterokolitidy.
Gangliosidy vykazují účinek proti zánětům střevní sliznice po akutní expozici bakteriálními endotoxiny.
V literatuře je popsán a zkoumá se účinek fosfatidylserinu na kognitivní schopnosti.
Vzhledem k emulgačním vlastnostem je vhodný přídavek mléčných fosfolipidů do mléčných výrobků včetně mražených krémů, čokolád, cukrovinek, nápojů a kojenecké výživy. Společnost LECITO vyvinula „směrnou“ recepturu pro přídavek přípravku Lipamin M20 do mražených krémů, kterou se dosáhne účinného příjmu fosfolipidů.
Food Design, 2009, č. 3, s. 30-32