Renata Šarjaková, 12. říjen 2007
Detekce přibarvení červeného vína
Kvantitativní PCR detekce nepovoleného přibarvování vína bezinkami (Sambucus nigra).
 
V minulosti se k detekci potravinářských barviv používaly chromatografické metody (papírová, na tenké vrstvě, za použití kolony). V současné době se upřednostňuje metoda HPLC často ve spojení s hmotnostní spektrometrií nebo s kapilární elektroforézou, popř. s její zónovou modifikací (CZE). Tyto metody detekce anthokyaninů dosahují citlivosti 0,1–1 mg/l.
Dosavadní chromatografická detekce dobarvení vína anthokyaniny černého bezu je problematická, neboť relativní poměr révových anthokyaninů ve víně je dynamická veličina a přidávané bezinkové anthokyaniny jsou stejné chemické povahy jako původní barvivo červeného vína.
Při hledání alternativního postupu detekce bezinek v červeném víně byl vypracován postup (viz příloha) založený na kvantitativní PCR (qPCR). Uvedený postup detekce by mohl sloužit jako doplňková, popř. potvrzovací metoda k metodám chromatografickým.
 
 
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková

Hodnocení => průměr 103
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář