Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 12. říjen 2007
Detekce přibarvení červeného vína
Detekce přibarvení červeného vína
Kvantitativní PCR detekce nepovoleného přibarvování vína bezinkami (Sambucus nigra).
V minulosti se k detekci potravinářských barviv používaly chromatografické metody (papírová, na tenké vrstvě, za použití kolony). V současné době se upřednostňuje metoda HPLC často ve spojení s hmotnostní spektrometrií nebo s kapilární elektroforézou, popř. s její zónovou modifikací (CZE). Tyto metody detekce anthokyaninů dosahují citlivosti 0,1–1 mg/l.
Dosavadní chromatografická detekce dobarvení vína anthokyaniny černého bezu je problematická, neboť relativní poměr révových anthokyaninů ve víně je dynamická veličina a přidávané bezinkové anthokyaniny jsou stejné chemické povahy jako původní barvivo červeného vína.
Při hledání alternativního postupu detekce bezinek v červeném víně byl vypracován postup (viz příloha) založený na kvantitativní PCR (qPCR). Uvedený postup detekce by mohl sloužit jako doplňková, popř. potvrzovací metoda k metodám chromatografickým.
Příloha: Kvantitativní PCR detekce nepovoleného přibarvování vína bezinkami (Sambucus nigra) (pdf, 690 kB)
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková