Renata Šarjaková, 14. listopad 2005
Topinambury - surovina pro výrobu inulinu, fruktózy a etanolu
Topinambury obsahující inulin jsou jednou z obnovitelných surovin, kterým se v současné době věnuje značná pozornost vzhledem k možnosti získávat z nich látky vhodné pro výrobu fruktózy a následně i etanolu.
V současné době se věnuje stále více pozornosti obnovitelným surovinám, z nichž se mohou získávat látky vhodné pro následnou výrobu sacharidů. Jednou z těchto surovin jsou i topinambury obsahující inulin, z něhož se dále získává fruktóza. Topinambur (Helianthus tuberosus, L., lidový název židovské brambory) pochází ze Severní Ameriky, odkud se v 17. století dostal do Evropy a stal se významnou surovinou pro chemický průmysl a výrobu fruktózy. Hlízy obsahují polysacharid inulin složený z různého počtu fruktózových jednotek, vázaných glykosidicky výhradně jako beta>2,1. Stupeň polymerace těchto jednotek závisí na řadě faktorů, jako je vývojové stadium rostliny, velikost hlíz, podmínky skladování a sklizně apod. Pěstování topinamburu je jednoduché, rostlina je poměrně nenáročná, pouze v suchých písčitých půdách se doporučuje zavlažování. V současné době jsou na trhu tři až čtyři odrůdy. Pro sklizeň se používá stejná technika jako pro brambory. Celkový výnos hlíz se pohybuje kolem 45 t/ha, tj. v přepočtu na inulin 14 t/ha, resp. na fruktózu asi 10 t/ha. Topinambury se používají rovněž jako surovina pro výrobu etanolu. Ve skladovaných hlízách se enzymem inulinázou štěpí dlouhé řetězce fruktanu na směs mono- a disacharidů, obsahující kolem 70 % glukózy a fruktózy, která je již fermentovatelná kvasinkami na líh. Inulin totiž není přímo zkvasitelný. Výtěžnost se pohybuje  od 2,5 do 4,8 m3 etanolu/ha ve srovnání s cukrovkou, kde se uvažuje s výtěžností etanolu 5,6 m3/ha.
LCaŘ, 121, 2005, č. 5–6, s. 169                                                                     Zdroj info ÚZPI

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 005
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář