František Mariánek, 22. červenec 2011
Fermentace prasečí kejdy v malé bioplynové stanici
Ve výzkumném inovativním centru v nizozemském Sterkselu ověřují vědci ekonomickou výhodnost likvidace kejdy vyprodukované na běžné farmě fermentací na bioplyn.
V Nizozemí je velkým problémem likvidace prasečí kejdy. Zemědělci musejí v současné době uhradit za odvoz 1 m3 kejdy i více než 20 €. V inovativním centru ve Sterkselu proto nyní odstartoval výzkum, který by měl dát odpověď na otázku, zda je možné ekonomicky výhodně provozovat mini zařízení na výrobu bioplynu v případě, že bude fermentovat pouze kejdu z vlastních zdrojů. Možnost přikupovat drahé kofermenty jako je kukuřice nebo glycerin byla předem vyloučena.
 
V pokusném zařízení ve Sterkselu bude denní produkce kejdy dopravována ze stáje pro prasata do fermentačního zásobníku o objemu 120 m3. Zde bude zahřívána a pomocí míchacího zařízení homogenizována. Vznikající plyn bude jímán a následně spalováním v blokové tepelné elektrárně nebo letecké turbíně transformován na elektrickou energii a teplo.
 
Pokud bude produkce plynu tak vysoká, že by se mini bioplynová stanice ekonomicky vyplatila, mohli by v budoucnosti nizozemští chovatelé prasat vyprodukovanou kejdu energeticky využívatt a uspořit tak významné finanční částky za nákup nafty a elektrické energie.
Holländer forcieren die Forschung
Top agrar, 2011, č. 6, s. S 32


Vydáno : 21.7. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová

Hodnocení => průměr 101
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář