agronavigator.cz , 29. duben 2011
Vědci pracují na nové metodě fermentace odpadu
Vědci v projektu "Využití inokulovaných rostlinných povrchů k zvýšení efektivity produkce bioplynu" analyzují fermentační proces potravinové kaše a výslednou tvorbu plynu v bioplynové stanici se čtyřmi fermentory.
Vědci z Ústavu systematické botaniky a ekologie University Ulm zkoumají co možná nejúčinnější přeměnu starého chleba a dalších zbytků potravin na energii. Většina německých zařízení na výrobu bioplynu používá jako substrát kukuřici. Tato energetická rostlina se však musí pěstovat, zatímco zbytky potravin jsou v každé kantýně. „Nádoba na biologický odpad má ještě velký potenciál pro poskytování energie“, uvádí se v tiskové zprávě University Ulm.
Vědci v projektu „Využití inokulovaných rostlinných povrchů k zvýšení efektivity produkce bioplynu“ analyzují fermentační proces potravinové kaše a výslednou tvorbu plynu v bioplynové stanici se čtyřmi fermentory. Dávkování energeticky bohaté hmoty do fermentoru musí být regulováno – pokud by se fermentor naráz příliš „nakrmil“, mohlo by dojít k ochromení produkce bioplynu. Na rozdíl od kukuřice se totiž v potravinové kaši nachází jen málo stabilních povrchových ploch, na nichž rostou mikroorganismy, které odbourávají organické látky a přitom produkují bioplyn.
Během výzkumu vědci přišli na myšlenku přimíchat k potravinové kaši rozřezané listy z orobince nebo pšeničnou slámu a stabilizovat tak fermentační proces.
Vědci v laboratoři University Ulm v každém ze čtyř pokusných fermentorů produkují zhruba litr bioplynu za hodinu. V zařízení na výrobu bioplynu v Aulendorfu své poznatky již zrealizovali a produkci plynu výrazně zvýšili. Výzkumný záměr skončí v červnu.


Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 110227 ; Vydáno : 28.4. 2011 ; Autor : Mgr. Dana Koubová

Hodnocení => průměr 005
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář