Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 2. leden 2011
Vytvářením biomasy z mláta lze uspořit až 47 % nákladů na energie
Vytvářením biomasy z mláta lze uspořit až 47 % nákladů na energie
Energie přátelská k životnímu prostředí vytvořená z odpadních surovin vznikajících v pivovarském provozu.
Výroba bioplynu z organických odpadů vznikajících během výroby piva nabízí ekonomicky životaschopnou alternativu, která zároveň, spolu s již existující recyklací materiálů a surovin, splňuje podmínky pro trvalou udržitelnost.
Při použití technologie produkující bioplyn ENBAFERM, která je patentována rakouskou společností enbasys®, lze výrobu bioplynu realizovat přímo v areálu stávajícího pivovaru. Tudíž je zde garantována optimalizace výroby energie přímo v místě její spotřeby. Od roku 2009 byl tento systém ukázkově začleněn do technologie bavorského pivovaru Weihenstephan ve Freisingu. Od té doby je úspěšně používán ke zkvašování použitých pivovarských kvasnic a odpadního mláta.
Charakteristickými znaky procesu ENBAFERM jsou vysoká míra využití a malá uhlíková stopa. V tomto případě není nezbytné přidávat nějaké další substráty nebo další složky stabilizující fermentaci základních průmyslových substrátů (mezi něž patří organické pivovarské odpady).
Tato technologie byla navržena tak, aby vyhovovala různým chemickým a fyzikálním vlastnostem substrátů, včetně sedimentace a flotace a také i různému obsahu tuků a bílkovin.
Pivovarskému průmyslu tento nový proces předkládá funkčně schopnou alternativu k dřívějším možnostem využívání mláta, nyní tedy i k vytváření energie. Systémy vytvořené na klíč mohou být speciálně upraveny na místní podmínky kteréhokoli pivovaru nehledě na jeho velikost.
BRAUWELT INTERNATIONAL, 2010, 28, č. 5, s. 324-326
Generating biomas from spěny grains – 47 % savings in energy costs