Renata Šarjaková, 14. září 2020
Kancovna.cz – online trh se zvěřinou
Nevíte, kde nakoupit kvalitní zvěřinu? Jste myslivci a hledáte pro vaši zvěřinu zákazníky? Nový webový portál Kancovna.cz může být tím místem, které hledáte. Právě zde propojujeme zájemce o zvěřinu přímo s myslivci na lokální bázi a za jasných podmínek.

S příchodem koronavirové epidemie se citelně narušil obchod se zvěřinou a současně nabízené výkupní ceny zvěřiny od obchodníků jsou velmi nízké. Ekonomické fungování mysliveckých sdružení a samotné myslivecké hospodaření je však do značné míry postaveno na příjmech z prodeje zvěřiny. Řešením může být přímý prodej zvěřiny koncovým zákazníkům, což je i cílem nově spuštěného webového portálu Kancovna.cz.

Posláním tohoto webu je přinést na český trh jednoduchý a intuitivní online nástroj pro prodej a nákup zvěřiny v reálném čase od myslivců z blízkého okolí, který bude odpovídat současným trendům online nakupování. Registrovaní myslivci nebo myslivecká sdružení zde mohou nabízet ulovenou zvěř, u které uvedou základní informace (datum lovu, hmotnost) a sami si stanoví cenu, ze kterou chtějí daný kus prodat. Portál je uzpůsoben i pro prodej porcované zvěřiny v chlazeném nebo mraženém stavu. Zájemcům o zvěřinu se zobrazí aktuální nabídky v okolí po zadání místa, ze kterého zvěřinu hledají (bydliště, obec nebo poloha zařízení). Jelikož si zákazníci musejí zvěřinu vyzvednout osobně, nabídky jsou řazeny dle vzdálenosti. Aktuální nabídky lze dále filtrovat podle druhu zvěřiny, ceny i zaslaných recenzí (nejlépe hodnocení prodejci). A právě od recenzí, které jsou běžně využívané v gastronomii nebo ubytovacích službách, očekáváme, že nám pomohou kultivovat prodej zvěřiny tzv. „za dvora“ přímo od myslivců. Kromě Etického kodexu, kterým budou vázáni všichni prodejci zvěřiny na Kancovně, bude právě hodnocení od zákazníků dalším měřítkem účastníků online trhu se zvěřinou. Všichni myslivci a myslivecká sdružení, která se rozhodnou nabízet zvěřinu k prodeji přes Kancovnu, by proto měli o svůj „online stánek“ pečovat, jak nejlépe dovedou, neboť bude jejich vizitkou.


Jsme přesvědčeni, že Kancovna bude dobrým partnerem myslivců i zájemců o zvěřinu. Laická veřejnost mnohdy neví, kde a v jaké formě je možné zvěřinu nakoupit. Na našem portálu najde každý zájemce všechny potřebné informace, které mu nákup poptávané zvěřiny maximálně zjednoduší. Uvádíme základní rady pro dobrý nákup: informace o tom, jak si zvěřinu na webu vybrat, co zkontrolovat a na co se soustředit při převzetí zvěřiny od myslivců.


Dále na portálu nalezne informace o tom, jak zvěřinu zpracovat a dále uchovat. Nedílnou součástí webu jsou i recepty na přípravu zvěřiny, které připravili autoři výpravné velkoformátové kuchařky Speciality ze zvěřiny z oborového vydavatelství a nakladatelství Lesnická práce. Samotný prodej je připraven online bezhotovostně přes platební bránu, bez potřeby zavádění elektronické evidence tržeb s automatickým vystavováváním a zasíláním elektronických daňových dokladů. Vznik a rozjezd projektu Kancovna.cz podporuje řada organizací jako Ministerstvo zemědělství, Lesnicko-dřevařská komora ČR a odborné časopisy Lesnická práce a Svět myslivosti.


Lovit se musí, na tom se shodneme víceméně všichni včetně ekologických organizací. Spárkatá zvěř nemá v našich končinách dostatek přirozených predátorů a její počty jsou zejména v posledních letech neúměrně vysoké. To s sebou nese problémy v podobě velkých škod působených zvěří na zemědělských plodinách i lesních porostech. V době probíhající kůrovcové kalamity vzrostla potřeba vysazovat více odolné smíšené lesy. To bez řádného mysliveckého hospodaření v krajině nelze. Samotná výsadba zejména listnatých dřevin s sebou nese nákladnou potřebu jejich ochrany před zvěří. Dalším významným argumentem pro spotřebitele je jistě fakt, že zvěřina z volně žijící zvěře ulovené humánním způsobem řadíme mezi cenné biopotraviny. Rádi bychom proto přispěli k její dostupnosti na českém trhu a dopřáli zdánlivě nedostupný gurmánský zážitek široké veřejnosti.


Všem myslivcům přejeme „Lovu zdar!“ a nakupujícím na Kancovně dobrou zkušenost a hlavně dobrou chuť!


Stanislav Slanina
Autor projektu Kancovna.cz


Hodnocení => průměr 028
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář