Renata Šarjaková, 19. únor 2020
Informace ze semináře na téma Produkce ovoce a zeleniny bez reziduí pesticidů a první praktické zkušenosti z ČR

Vyjádření k semináři prof. RNDr. ing. Františka Kocourka, CSc., pracovníka Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. a pedagoga na České zemědělské univerzitě v Praze, který se semináře zúčastnil a problematika reziduí pesticidů v potravinách je součástí jeho výzkumného zaměření.

„Velmi oceňuji zaměření semináře na téma produkce ovoce a zeleniny bez reziduí pesticidů, které ukazuje cestu, jak v našich podmínkách produkovat bezpečné potraviny. Prezentace z činnosti farmy Bezdínek dokladovala první praktické zkušenosti z ČR při pěstování rajčat ve sklenících bez použití syntetických pesticidů, které by zanechávaly zbytky reziduí v produktech. Požadavky na bezreziduální produkci, které jsou dokladovány její certifikací, jsou obdobné jako pro potraviny určené pro malé děti. V prezentaci o produkci ovoce a zeleniny pro dětskou výživu byly uvedeny cíle a podmínky pěstebních a zpracovatelských technologií pro produkci potravin bezpečných pro malé děti. Že je bezreziduální produkce ovoce a zeleniny cesta reálná pak potvrzovali další přenášející, včetně zahraničních hostů.

Ochrana proti škůdcům a chorobám je založena přednostně na využívání biologických prostředků ochrany, přirozených nepřátel škůdců a na nesyntetických prostředcích, ale ne na úplném zákazu chemických hnojiv a prostředků, jaký je v ekologických režimech pěstování. To umožňuje produkovat zeleninu srovnatelnou co do bezpečnosti potravin s ekologickými produkty (bio-produkty) a přitom s vysokým výnosem a s mnohem vyšší efektivitou využívání nákladů, včetně podpor z veřejných prostředků. Technologie takového pěstování potravin vyžaduje vysokou kvalifikaci managementu s využitím prostředků ochrany, které jsou výsledkem výzkumu v této oblasti. Bezreziduální produkce ovoce a zeleniny je příkladem cíleného směřování podpor do produkce zdravých potravin s minimální environmentální zátěží na jednotku produkce. Dosud slabá stránka bezreziduální nebo i nízkorezuiduální produkce je nedostatečná informovanost spotřebitelů. Podporuji návrh na zavedení české národní značky pro bezreziduální produkci s veřejnou propagací ze strany Ministerstva zemědělství, který bych ještě rozšířil o českou národní značku nízkoreziduální produkce ovoce a zeleniny, které by měly produkty ze systémů integrované produkce.“

Článek z akce zveřejněn zde na webu – https://www.farmabezdinek.cz/seminar-produkce-bez-pesticidu/

Fotografie z akce ke stažení zde – https://www.dropbox.com/sh/0uz9yv4xwi4rko5/AAA42TfMj_o2jMu4oXfPfCgCa?dl=0

Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy z.s.


Hodnocení => průměr 065
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář