- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Změny v předpisech Euroasijské ekonomické unie, pokud jde o maso a masné výrobky
Rada Euroasijské hospodářské komise provedla změny technických předpisů v oblasti bezpečnosti masa a masných výrobků.
Změny byly vypracovány Ministerstvem zemědělství Ruské federace v souladu s Plánem změn technických předpisů týkajících se požadavků na uvádění nutričních hodnot při označování masa, masných výrobků a vedlejších jatečních produktů. Relevantnost změn je dána skutečností, že maso a vedlejší jateční produkty, včetně těch, které se používají jako suroviny, se vyznačují přirozenou heterogenitou obsahu bílkovin a tuku, kterou je obtížné standardizovat.
Cílem změn je zabránit skutečnostem, které uvádějí spotřebitele v omyl a měly by pomoci řešit problémy spojené se sledováním správné indikace množství živin v produktech tím, že v technických předpisech stanoví přípustné limity pro odchylky skutečných hodnot obsahu bílkovin (až o 20 % dolů), tuku, sacharidů, obsahu kalorií (až o 20 % nahoru) od hodnot uvedených v označení, s přihlédnutím ke zvláštnostem výroby takových produktů.
Změny stanoví přípustné limity skutečných hodnot obsahu živin při uvádění údajů o nutriční hodnotě masných a vedlejších jatečních produktů: bílkoviny – nejméně 80 % hodnoty uvedené v označení; tuk, sacharidy, energetická hodnota – ne více než 120 % hodnoty uvedené na etiketě.
Změny vstoupí v platnost 7. dubna 2024.
Pokud jde o produkci a spotřebu v Kazachstánu: Produkce čerstvého nebo chlazeného masa skotu, prasat, ovcí, koz, koní a koňovitých za leden až prosinec 2023 dosáhla 80,2 tis. tun, což je o 10,1 % více než ve stejném období v roce 2022. V lednu letošního roku se vyrobilo 7,1 tis. tun čerstvého nebo chlazeného masa, což je o 39,4 % více než v lednu 2023.
Nejoblíbenějším masem mezi Kazachy je hovězí maso, přičemž jeho spotřeba činila od ledna až do září 2023 v průměru 18,33 kg na hlavu, což je o 3,2 % více než za stejné období v roce 2022. Po hovězím přichází na řadu koňské maso, kdy je průměrná spotřeba 4,88 kg na hlavu, což je meziroční nárůst o 11,7 %. Spotřeba jehněčího masa se naopak meziročně snížila o 4 %, v průměru od ledna až do září loňského roku činila 4,02 kg na hlavu. O 2,5 % klesla i spotřeba vepřového masa, a to na 2,46 kg v průměru na obyvatele.
Zpracoval: Artyom Lukasov, zahraniční spolupracovník Ministerstva zemědělství v Kazachstánu, E-mail: artom.lukasov@mzv.gov.cz