Renata Šarjaková, 2. prosinec 2021
Podmínky exportu potravin do Číny od 1.1.2022 a interpretace vyhlášek č. 248 a č. 249

Od 1. ledna 2022 vstupují v platnost opatření, která upravují podmínky pro vývoz potravin do Číny. Největší změnou je povinná registrace producentů potravin lišící se v závislosti na míře „rizikovosti“ vyvážených produktů.

Generální ředitelství cel ČLR (GACC) nyní k vyhláškám k povinné registraci zahraničních producentů potravin exportovaných do Číny (č. 248) a k bezpečnosti importovaných a exportovaných potravin (č. 249) nyní vydalo dlouho avizované interpretace (v příloze).

Kromě zveřejnění uvedených vodítek, jež společně se zněním vyhlášek naleznete v angličtině v příloze níže, proběhlo v minulém týdnu k tématu jednání Evropské komise a zástupců členských států EU s GACC. Zásadní informace z jednání jsou následující:

  • Firmy se musí registrovat pro jednotlivé výrobní závody a jednotlivé skupiny výrobků. Pro každý závod a skupinu výrobků tedy bude samostatné registrační číslo.
  • Daná firma se dle struktury své výroby může paralelně registrovat sama pro „nízkorizikové potraviny“ dle čl. 9 vyhlášky č. 249 a prostřednictvím příslušného dozorového orgánu pro potraviny dle čl. 7 vyhlášky č. 248.
  • Požadavek na registraci se netýká exportérů a obchodníků, kteří nezpracovávají konečný produkt a běžných skladů, i pokud zde dochází k přebalení zboží. Naopak registrovat se musí chladírny a mrazírny (tzv. „cold-chain“ sklady).
  • GACC již spustilo stránky pro samoregistraci producentů v angličtině, jež zároveň umožňuje firmám určit, do které kategorie registrace konkrétní produkt spadá. Rozdělení produktů do konkrétní kategorie dle celního zařazení v příloze. Není-li příslušný produkt v seznamu uveden, nespadá do působnosti vyhlášky č. 248.
  • Od 30. listopadu 2021 bude pro samoregistraci funkční již pouze nová adresa  https://cifer.singlewindow.cn . Do tohoto systému budou přesunuta i dříve zadaná data z předchozí verze. 
  • GACC též prodloužilo možnost zrychlené registrace producentů potravin vybraných rizikových skupin (exportovaných od 1. ledna 2017) prostřednictvím dozorových orgánu do konce listopadu 2021. Pro bližší informace viz informace k  možnosti zrychleného postupu.
  • Požadavky na označování budou vyžadovány až pro potraviny vyrobené od 1. ledna 2022. Pro kontext viz předchozí  zpráva k označování  z 20. října 2021.
  • Nicméně od 1. ledna 2022 musí dokumenty pro celní deklaraci obsahovat registrační číslo přidělené GACC.

V případě zájmu o registraci rizikových potravin dle klasifikace vyhlášky č. 248, jež vyžaduje doporučení příslušného dozorového orgánu, doporučujeme kontaktovat dle gesce Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (tel. 543 540 281, sarka.hanzelkova@szpi.gov.cz), případně odbor vnějších vztahů a kontroly dovozu a vývozu ÚVS SVS (tel. 227 010 545, e-mail: int@svscr.cz).

S dalšími dotazy se můžete obrátit též na zemědělského diplomata velvyslanectví ČR v Pekingu Ondřeje Plačka (tel. +86 10 8532 9506,  ondrej_placek@mzv.cz

Praktickým otázkám spojeným s registrací bude věnován webinář plánovaný na 13. prosince 2021. Zájemci o účast mohou kontaktovat zemědělského diplomata Ondřeje Plačka. Na stránkách MZe bude též zveřejněna pozvánka s dalšími podrobnostmi.


Přílohy:

    Vyhláška GACC č. 248 - pracovní překlad oficiálních vodítek (PDF, 439 KB)
    Vyhláška GACC č. 249 - pracovní překlad oficiálních vodítek (PDF, 689 KB)
    Rozdělení produktů dle celního zařazení (HS kódy) (PDF, 590 KB)


Hodnocení => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář